Recension: Mörkrets lag

Mörkrets lag, av Liselotte Divelli

Detta är första delen i en serie böcker som ska vara åtminstone delvis baserade på verkliga händelser. Jag lyssnade på den fristående andra delen Skott förra året och tyckte att den var bra.

“Maja lever i en krävande tillvaro med Kalle, en av Sveriges farligaste gangsterledare, ständigt påpassad för att undvika kontakt med polis och andra kriminella organisationer som vill ta över.
Hennes andningshål är ett trångt källargym i Vasastan. Där möter hon en kvinna som förändrar allt.
”Hej, jag heter Josefin och är polis. Vi behöver din hjälp.”
Mörkrets Lag är en delvis sann historia och första delen i bokserien med samma namn.”

Värt att notera är att Mörkrets lag och Skott som nu ligger på Storytel (Skott släpps i februari) innebär en nyrelease av böckerna, inlästa av Andreas Wilson. När jag lyssnade på Skott förra året var den inläst av Magnus G Bergström och ljudkvalitén var väldigt dålig, så det glädjer mig att man faktiskt lagt energi (och pengar) på att ge böckerna en ny kostym – Det förtjänar de här rafflande berättelserna. Wilson gör dessutom ett mycket, mycket bra jobb!

Så till innehållet. Mörkrets lag består av korta kapitel och jag upplever inte att det blir någon dötid. Den är intressant och spännande precis rakt igenom. Trots att speltiden ligger på under 6 timmar upplever jag ändå att den känns som något längre – kanske beror det på att jag finner intrigen så pass intressant.

Det är riktigt spännande att följa Maja och Josefin och deras liv som delvis levs på två sidor av lagen. Jag vill inte skriva mer än så, med risk att avslöja onödigt mycket med tanke på den för en gångs skull sparsmakade men kärnfulla summeringen Storytel bjuder.

Divelli har ett lättläst och bra språk. Korta, rappa meningar som delvis även speglar personerna. Det kan förekomma något tvärt perspektivskifte här och där, men det är inget som förtar. Som nämnt tidigare: Spännande rakt igenom och det blir naturligtvis lite extra kittlande med vetskap om att delar av det är baserat på verklige händelser. Jag gillar verkligen det här och överväger faktiskt att lyssna om Skott med Ondskan-Wilson i öronen. Med en förhoppning att övriga delar också kommer ut på ljud.

Mörkrets lag är riktigt bra. 4 av 5 pannkakor.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *