Recension: Var är Olle?

Var är Olle?, av Martin Ezpeleta

En ny Storytel original som florerat lite i mina sociala medier. Det var dock först efter ett inlägg i ljudboksgrupp på Facebook, skrivet av Ezpeleta själv som jag faktiskt valde att lägga den i listan. Det är jag oerhört tacksam för.

“En septemberkväll 1983 försvinner 18-årige Olle Högbom i Sundsvall. Polisen är handfallen och utredningen växer sig allt större utan att ge något resultat.
Samtidigt är familjen slagen i spillror. Och Olles pappa har avgett ett löfte: Han kommer att ägna varje vaken stund av sitt liv åt att ta reda på vad som hänt hans son. Ska han någonsin få klarhet?
“Var är Olle?” är en berättelse i 11 delar om saknad, besatthet och upprättelse, av den hyllade dokumentärmakaren Martin Ezpeleta.”

Som beskrivet ovan består serien av 11 delar (dessa är allt från 13-40 minuter vardera) samt en intervju/epilog på strax under 40 minuter med Martin Ezpeleta.

Serien är inläst av Martin själv. Björn Andersson gestaltar pappa Ruben och stora delar består av intervjuer och bandupptagningar med Ruben, hans dotter, journalister, poliser och nyhetsklipp med mera.

Jag lyssnade på över 200 böcker förra året. Många av dem bra, några mer än så. Ändå har jag ärligt talat aldrig kommit upp i puls på samma sätt som här. Detta är true crime och bevisar återigen att verkligheten ofta är hemskare eller sorgligare än dikten. Pappa Rubens desperata jakt på svar som spänner över 40 år sedan Olles försvinnande är så frukantsvärt vacker, sorglig och hjärtskärande. Likaså är det oerhört vackert att följa med på resan när Martin sugs in i mysteriet och nästan tappar fokus från journalistiken, uppslukad även han av att försöka hitta den förlorade sonen. Jag har aldrig sugits in i en berättelse riktigt på samma sätt som här. Det är effektivt konstruerat med högt tempo och tvära kast. När jag lyssnar på det sista av elva avsnitt är det tidig morgon, jag sitter i bilen på väg till jobbet och tårarna rinner. Det är så jäkla drabbande och sorgligt att lyssna på och leva sig in i faderns ständiga kamp. En hel familjs liv reducerat till jakten på svar.

Var är Olle? är en serie som ingen bör missa.

Årets första, och en av bloggens mest självklara, fullpott. 5 av 5 pannkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *