Recension: Sovsågott

Sovsågott, av Anders Roslund

Roslunds förra bok Jamåhonleva tog mig med storm, spänning på en nästan mästerlig nivå, så förväntningarna är naturligtvis stora inför denna.

“De var båda fyra år när de försvann samma dag. Nu sörjs de på samma kyrkogård i var sin grav.
Men varken flickan under det vita träkorset eller flickan som heter Linnea finns i sina kistor.
För att förstå hur de hör ihop måste kriminalkommissarie Ewert Grens och infiltratören Piet Hoffmann besöka den mörkaste av mörka världar och utkämpa sitt hittills svåraste, skitigaste, farligaste uppdrag.
Efter Tre sekunder, Tre minuter, Tre timmar och Jamåhonleva (Tre dagar) kommer nu Sovsågott, en gastkramande thriller där skillnaden mellan liv och död är tre år.”

Vi får åter följa med Grens och Hoffmann, en duo jag verkligen kommit att tycka väldigt mycket om (till skillnad från känslorna efter att jag lyssnat på Tre sekunder).

Thomas Hanzon står för inläsning och jag har läst att känslorna inför prestationen är ganska spretiga. Personligen tycker jag väldigt mycket om Hanzon som inläsare. Jag gillar hans inlevelse.

Sovsågott rivstartar och håller sedan ett skyhögt tempo så gott som hela tiden. Och spännande är det. Gastkramande, obehagligt, actionfyllt och riktigt, riktigt bra. Det är oerhört välskrivet med ett rappt språk och korta kapitel. Jag tycker även att Roslund klarat sig ifrån viss onödig repetition och andra småsaker från tidigare böcker. Intrigen är smart, brutal, hemsk och sorglig. Det är ytterst sällan jag dras in såhär pass rejält i en berättelse, ett bra betyg till Roslund. Få författare lyckas nagla fast mig så (Grimwalker/Buthler, Jeridi och Roslund är alla mästare på pulshöjande spänning).

Intrigen är denna gång verkligen skitig och inget för den känsliga, även om jag aldrig upplever det som spekulativt. Roslund håller sig på rätt sida gränsen av vidrigheterna.

En eloge återigen till ljudboksproduktionen. De små musikstyckena som spelar mellan olika delar tillför kanske ingenting, men detta med telefonsamtalen gillar jag skarpt.

Sovsågott landar på 5 av 5 pannkakor. Spänning på hög nivå.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *