Recension: Ögonvittnet

Ögonvittnet, av Anna Bågstam

Ögonvittnet är en Storytel Original-satsning och första delen i trilogin Morden i Lerviken (den tredje delen släpptes så sent som 11/1). Det är min första bekantskap med Anna Bågstam. Ögonvittnet gavs från början ut i episoder på klassiskt Original-manér men finns nu, liksom båda uppföljarna, som roman.

“Ett brutalt mord har begåtts i pittoreska fiskeläget Lerviken vid Öresund. En kvinna har avrättats och fått sina ögonlock upptejpade. Mordet sker dagen efter att Harriet Vesterberg flyttat in i sin pappas hus, ett stenkast från brottsplatsen. Plötsligt är Lerviken långt från den idyll där hon tillbringade sin barndoms somrar. Harriet har precis lämnat Stockholm och en havererad kärleksrelation bakom sig för en nystart som utredare hos polisen i Landskrona. Men hon förstår snabbt att hon inte är så välkommen på stationen som hon hade önskat och att hennes idéer inte uppskattas. Hon bestämmer sig för att gå sin egen väg, men den leder in henne på ett spår som hon snart desperat ångrar att hon började följa. Kan mördaren vara någon hon känner?Ögonvittnet är tempofylld spänning med en smart, ofullkomlig och smygrökande hjältinna i huvudrollen.”

 

Angela Kovács står för inläsning och gör det bra. Jag har alltid gillat hennes inläsningar, även om hon inte platsar på min direkta topplista.

 

Ögonvittnet är, likt alla Original-satsningar, fartfylld och rätt spännande. Intrigen i sig känns relativt standard och sticker inte ut direkt, men det gör mig inget. Jag är likväl underhållen och Ögonvittnet är en välskriven roman. Den bjuder även på ett trevligt persongalleri med många karaktärer jag hoppas florerar även i uppföljarna.

Sen avslutas det med en cliffhanger, och det är ju något jag både gillar att läsa (eller lyssna till) och att själv skriva … mest för att jävlas med folk som gillar boken och måste vänta på uppföljaren. Eller som i det här fallet, när två uppföljare redan existerar, göra folk sugna på att lyssna vidare. Och vet ni vad? Det funkar, såklart!

Ögonvittnet landar på 3,5 rejäla pannkakor av 5.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *