Recension: Fyrmästarens dotter

Fyrmästarens dotter, av Ann Rosman

Detta är Ann Rosmans debut och första delen i den pågående Marstrandserien.

“På den lilla ön Hamneskär utanför Marstrand pågår ett intensivt arbete med att ställa i ordning en turist- och konferensanläggning. Bostäderna för den tidigare fyrpersonalen på ön ska rustas upp och den renoverade krinolinfyren Pater Noster från 1868 ska åter ställas upp på sin plats. Det är april och invigningen närmar sig. Två polska murare håller på att reparera den inre väggen i fyrmästarbostadens matkällare när de får en mycket obehaglig överraskning. Väggen ger plötsligt vika och i utrymmet bakom finner de kvarlevorna av en man. Kroppen är välbevarad men har av allt att döma legat där länge.
Karin Adler vid kriminalpolisen i Göteborg får hand om utredningen. Till en början har man inte mycket att gå efter bara en förteckning över försvunna personer och en vigselring. Saker och ting blir inte heller bättre av att Karins förhållande med sambon Göran är på upphällningen, och att relationen till den fyrkantige kollegan Folke närmar sig kokpunkten. Alltmedan mystiken kring den döde mannen tätnar. Vem är han? Och varför har han blivit inmurad?”

Mirja Turestedt står för inläsning och gör ett riktigt bra jobb. Jag har läst en del kommentarer om att hennes fejkdanska inte uppskattas av alla, men jag hade ärligt talat inga problem med den.

Jag gillar Fyrmästarens dotter. Persongalleriet är rikt och samtliga karaktärer känns genuina, som någon vi skulle kunna stöta på ute på stan. Dialogerna flyter på fint och känns autentiska. Miljöerna spelar en viktig roll och Rosman beskriver dem levande och med sådan vördnad att man nästan kan känna vinden i håret och doften av havet – man blir lite sugen på att besöka Marstrand trots hemskheter. Det är en oerhört välskriven bok, en riktigt imponerande debut. Intrigen är intressant och smart även om den kanske inte leder till någon wow-känsla. Tillbakablickar och återberättande av gamla tider är väldigt vackert iscensatta. Det är på många sätt, i mitt eget tycke då, en väldigt mysig upplevelse trots sitt mörker.

Detta är, återigen, en imponerande debut och jag tror definitivt att jag kommer att ta mig an övriga böcker i serien.

Fyrmästarens dotter landar på 4 av 5 pannkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *