Recension: DEAD & ALIVE

DEAD & ALIVE, av Sara Olsson

Sara Olsson och Martin Falkmans Dolt under jord var med på min lista över förra årets bästa böcker. DEAD & ALIVE påminner på många sätt om den. Catering uppsala

“DEAD & ALIVE är en reseskilding genom lustens värld. En Short Cuts, en mörkare variant av Love Actually. Glimtar av många människors öden vävs samman i en berättelse med starkt erotiska underströmmar.
Grinda jobbar med sina förutfattade meningar medan hon försöker förstå varför hon hittills bara lyckats förälska sig i en enda människa. Hon vet så väl att kärleken är mycket vidare än så. Seth är en blind voyeur som funnit ett sätt att leva ut sin preferens.”

Vi börjar med inläsningen. DEAD & ALIVE läses av två röster tillhörande Mitcho Batalov och Alexia Bergström. Båda är nya erfarenheter för mina öron och mycket trevliga sådana. Det sköter sig riktigt bra båda två och passar materialet som hand i handske för att dra till med en klyscha. Främst gillar jag Batalovs prestation.

Boken då? DEAD & ALIVE påminner återigen om Dolt under jord och det är positivt menat, för jag älskade den. Det är underfundig humor, mörker och erotik som korsar vägarna här. Sexigt, skulle jag kunna tillägga, för Olsson kan verkligen få till de erotiska underströmmarna, de eggande fantasierna och kittlar oss med diverse förbjudna lekar. Intrigen i sig känns lite som att man kastas in i ett större sammanhang, mitt in i händelsernas centrum. Det är ganska häftigt. Karaktärerna och deras drivkrafter mejslas ut under resans gång och det finns några vändningar i den här utvecklingen som är riktigt härliga.

Jag kan inte riktigt jämföra DEAD & ALIVE med något jag tidigare läst (eller lyssnat på), utöver likheterna med Dolt under jord. Det är något jag verkligen gillar. Det är originellt och känns på vissa sätt lite Lynchsk i mötet mellan mystik och erotik.

DEAD & ALIVE är väldigt kort, strax under fem timmar, och jag upplever det som både positivt och negativt. Positivt är att den står stadigt på benen och får väldigt mycket sagt trots kort speltid. Negativt är att jag helt enkelt hade velat ha mer. Jag hade gärna fått en större överblick av karaktärerna och deras drifter, men det här är egentligen inte menat som kritik. Snarare ett bra betyg, för här blir man indragen i något förbjudet och spännande och jag vill liksom bli kvar i det, utforska det mer.

Bokens absolut största behållning är språket. Jag lyssnar på extremt mycket ljudböcker. Jag skriver mycket själv. Jag bekantar mig så gott som varje vecka med begåvade ordkonstnärers välskrivna manus. När jag lyssnar på DEAD & ALIVE upplever jag något jag inte är van vid, trots min litteraturkonsumtion: Jag avundas Sara Olssons språkbruk och känner mig, för att använda en uttjatad anglicism, blown away. Jag har sällan känt mig så förtrollad av ordleken som här. Det är vackert, humoristiskt, smart och fyllt med underfundiga allegorier och oväntade vägar. Jag älskar det.

DEAD & ALIVE landar på 4,5 av 5 pannkakor.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *