Recension: Vit syren

Vit syren, av Cecilia Sahlström

Sahlström är en ny bekantskap och Vit syren är första delen i serien om Sara Vallén.

“Försommaridyllen spricker när en ung tjej hittas brutalt misshandlad i Lunds stadspark. Gärningspersonens tillvägagångssätt verkar ha symbolisk betydelse och i offrets hand vilar en kvist av en sällsynt vit syren.
Kommissarie Sara Vallén vid våldsroteln i Lund blir tilldelad fallet, men hennes utsikter att vara en del av lösningen försvinner snabbt när hennes son blir huvudmisstänkt. Trots att hon är berövad sina befogenheter känner hon sig tvungen att lösa fallet. Hon måste rädda Johannes. Hennes son skulle aldrig göra någonting sådant. Aldrig.
I Vit syren sätter Cecilia Sahlström mänskligt förfall i kontrast till lärdomsstadens polerade yta. Boken är den första i en planerad serie om kommissarie Sara Vallén och inspektör Rita Anker.”

Boken är inläst av Maria Lyckow, som gör ett bra jobb, även om jag upplever att det kan bli lätt monotont ibland.

Vit syren är en väldigt välskriven bok. Det märks att Sahlström har bakgrund inom rättsväsendet då det polisiära beskrivs väldigt realistiskt. Intrigen är spännande, sorglig och obehaglig. Sara Vallén kommer närmre fallet än önskat och leder utredningen med klump i halsen, minst sagt. Det tar ett litet tag innan jag verkligen kommer in i boken. Till en början tycker jag att den känns lite som en dussindeckare, vilket bland annat kan hänga ihop med att jag lyssnat på v-ä-l-d-i-g-t många liknande romaner under senaste året, men så lägger Sahlström i en ny växel och både drar in mig i intrigen och golvar mig på samma gång.

Det finns även sidointriger här som jag tycker berikar boken mycket och bidrar till en intressant karaktärsutveckling.

Vit syren är en riktigt bra kriminalroman som bjuder en hel del spänning och obehag och lovar riktigt inför de kommande böckerna om Vallén.

Slutbetyget blir 4 av 5 pannkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *