Recension: Amerikansk jord

Amerikansk jord, av Jeanine Cummins

Detta är en bok som fått väldigt bra kritik och som florerat mycket i ljudboksgrupperna på Facebook.

“Nyss var ledaren för knarkkartellen Los Jardineros en omtyckt kund i Lydias bokhandel. Nu har han visat sitt rätta ansikte. Som hämnd för ett avslöjande reportage har hans män dödat hennes journalistmake och ytterligare 15 familjemedlemmar. Endast Lydia och den åttaåriga sonen Luca undkommer. De flyr, först på måfå, sedan norrut. På vägen möter de barmhärtighet och medmänsklighet men också livshotande faror.
Amerikansk jord är en oavbrutet spännande roman om hur långt vi är villiga att gå för att rädda dem vi älskar.”

Mirja Turestedt står för inläsning och gör enligt mig en i vanlig ordning suverän insats.

Det här är en spännande, obehaglig, jobbig och vacker bok. En bok som verkligen får mig att stanna upp och inse hur pass bra ens liv är, hur skyddat många av oss lever. Grymheten hos kartellerna har porträtterats i x antal filmer och tv-serier och det är svårt att tänka sig in att verkligheten ser ut på det viset. På samma sätt är det svårt att tänka sig in i hur det är att leva på flykt, med rädsla för sitt liv.

Amerikansk jord är en berättelse om kärlek och att göra allt för att skydda sin familj. Den är välskriven, spännande, obehaglig och hemsk – utan att det någonsin blir för detaljerat. En eloge till Cummins för sitt “less is more”.

Jag tänker inte avslöja mer om bokens handling, men jag kan varmt rekommendera den till alla som tycker om spänningsromaner med verklighetsanknytning.

Amerikansk jord landar på 4 av 5 pannkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *