Recension: Jag är inte död

Jag är inte död, av Erik Engelv

En rykande färsk biografi från Storytel original som i skrivande stund, redan efter en vecka, har över 2200 betyg i appen.

Jag är inte död – Baksidestext

“Hej mamma. Jag är inte död.
Jag skrev ett brev till dig, som blev en hel bok.”

Eriks föräldrar kommer med begravningsfika. Tårta, kaffe och en bukett rosor. De ska ta farväl av sin son. Han sitter där livs levande, men för dem är han snart borta för alltid.
Han vädjar till dem, de vädjar till honom, men de kan inte nå varandra. Det finns ingen kompromiss i det här, Erik måste få leva. Då måste han dö för dem.

Erik Engelv dödförklarades av sin familj när han kom ut som homosexuell. För ett Jehovas vittne kommer Gud före allt, även familjeband. 
Så han dog – och föddes på nytt.

”Jag är inte död” är Eriks kärleksförklaring. I ett slags brev till sin mamma berättar han om allt hon missar. Det är också en vacker skildring av en trygg och lycklig uppväxt i ett litet jämtländskt samhälle, skriven med en unik inblick i Jehovas vittnen. En varm gemenskap som plötsligt byts mot ett iskallt utanförskap.

Men Erik är inte död, han lever sitt liv.”

Som så ofta förut börjar jag med inläsningen, som i det här fallet görs av Erik själv. Jag har läst lite kommentarer på Storytel om att det går en aning långsamt – öka farten på uppspelningen. Jag lyssnar alltid på 2.0x fart för att inte bli galen och så gör jag även här. Erik gör ett riktigt bra jobb som inläsare och min upplevelse förhöjs garanterat av att han lotsar oss genom sin egen berättelse, det skänker extra tyngd och känsla.

Vacker och sorglig bok

Jag är inte död är en oerhört vacker bok. Det är sorgligt och bitvis jäkligt frustrerande när man i tid och otid helst vill kliva in i berättelsen och skaka om förblindade människor. Erik berättar både sakligt, vemodigt och humoristiskt om hur det är att växa upp som en del av Jehovas vittnen för att sedan bli lämnad utan familj. Jag tänker ofta på religioner och dess fascinerande, och ofta väldigt skrämmande, påverkan på människan.   Att den starka tron på högre makter kan få så många att följa förpliktelser, traditioner och förhållningssätt som generationer sett till att inpränta. Att till exempel vända ryggen mot en familjemedlem, en son, trots att all kärlek flödar. Det är ofattbart och bitvis svårt att ta in.

Erik öppnar upp

Och det är här Erik öppnar upp och visar vilket oerhört stort hjärta han har. Som räcker ut sin hand i försoning med hjälp av en bok. Att han dessutom, trots det Jehovas förhållningssätt lett till, inte baktalar utan tvärtom ständigt omnämner såväl trossamfundet som de människor som sårat med yttersta respekt. Något jag själv aldrig hade klarat av. Det gör att min upplevelse av boken blir en blandning av glädje, hopp, sorg och enorm frustration.

Det låter lite banalt att avsluta såhär, men de första ord jag fångar i min överaktiva hjärna är:

Det här är en oerhört viktig bok som jag tror kommer att kunna hjälpa många andra.

Författaren Erik Engelv. Foto: Rodrigo Soto / Storytel

“Jag är inte död” kammar hem en fullpott. 5 av 5 inkluderande pannkakor.

 

2 svar på ”Recension: Jag är inte död”

    1. Hej Anette, dessvärre finns den bara som ljudbok i dagsläget,
      men jag råkar veta att författaren själv oerhört gärna vill att den ska komma i tryckt format också.
      / Peter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *