Recension: Fem vintrar och en sommar

Fem vintrar och en sommar: Diagnoserna i mitt liv, av Olof Wretling

Skådespelaren och komikern Olof Wretling bjuder på en bearbetad ljudboksinspelning av hans Sommar och vinter i Sveriged Radio P1.

Om boken

Olof Wretling är landets mest önskade vintervärd och har röstats fram inte mindre än åtta gånger.
Hans unika berättarton, med en blandning av humor och sorg, lockar och engagerar en stor publik, ung som gammal.
Olof är en del av humorgruppen Klungan och Mammas Nya Kille och turnerade år 2017 – 2018 med soloföreställningen “Diagnoserna i mitt liv”. En kritikerrosad berättelse om dyslexi och spring i benen som skapade debatt om diagnosticering och gav röst åt människor som lever med diagnoser. Föreställningen spelades även in för Sveriges Television.
Ljudboken “Fem vintrar och en sommar – diagnoserna i mitt liv” är en bearbetning av Olofs “Sommar i P1” från år 2011 och hans fem första “Vinter i P1”.
Välkommen in en ljudbok som inte liknar någon annan, full av berättarglädje och övergranskningar.

Aktuell vintervärd

Som beskrivet ovan har Olof röstats fram åtta gånger som landets vintervärd i P1. Jag kan förstå det. Han har en unik ton och speciellt berättargrepp. Han är just nu även aktuell som del av panelen i senaste säsongen av “Bäst i test”, som kan vara Sveriges absolut tramsigaste men underbara underhållning (ja, jag följer den slaviskt).

Svärta och humor

Fem vintrar är uppdelad som episoder där Wretling berättar om olika män som spelat olika roller i hans liv. Pappan, grannen som fått beskedet att han snart ska dö et cetera. Det kan verka lite tramsigt om än väldigt underhållande, till en början, men ju längre in man kommer desto fler lager bjuder Olof på. Vi får ta del av hans barndom med diverse diagnoser. Han behandlar saker som mobbing och osäkerheten hos en tonåring med humor. Även döden och sin egen inneboende oroliga själ behandlas med humor, men det är här svärtan kommer in och det uppskattas.

Annorlunda

Jag hade nog väntat mig en biografi. Och visst, det är ju på sätt och vis också vad jag får, för Olofs väg från barn till vuxen finns inbäddad i episoderna och målar i slutändan upp en ganska klar bild av honom som person. Det är ett väldigt annorlunda och oväntat sätt att lägga upp en biografi och det är endast positivt menat. Jag skrattar rakt ut vid ett flertal tillfällen åt Olofs unika berättarsätt.

På bilden: Olof Wretling Bild lånad från Wretlings sida på Blixten & Co.

Fem vintrar och en sommar är underhållande rakt igenom och landar på 4 av 5 pannkakor.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *