Recension: Mordet i Bollasjö

Mordet i Bollasjö, av Bosse Kindberg

Deckare skriven av en erfaren manusförfattare som bland annat jobbat med tv-serier som Skilda världar och Vita lögner.

Om boken

“Ett högsäte för udda figurer och riktiga original – så skulle man kunna beskriva den blekingska byn Bollasjö. Man skulle också kunna säga att det är en avsides håla full av bönder och alkoholister. Just därför gör sig inte kriminalkommissarie Hansson i Karlskrona någon större brådska, när han får rapporter om rattfylla och stenkastning. Men nog blir det lite mer intressant när han plötsligt får en mordbrand på sitt bord…

På plats i Bollasjö möts både läsaren och stjärnkommissarien av en salig blandning karaktärer. Här finns bl.a. den alkoholiserade familjefadern Gunnar, den buttre bonden Börjesson och en skomakare som aldrig lagat några skor. Men mitt i händelsernas centrum befinner sig förstås den stackars Greta i Gropen – och för henne kommer det bara bli värre.”

Inläsning

Frederick Halbout står för inläsning och han gör det riktigt bra. Han har en trevligt röst att lyssna till och inlevelse som passar materialet bra.

Mysdeckare

Ja, detta måste ändå vara definition av genren mysdeckare – Vi serveras mord, byliv med otrohet, alkoholintag och olyckor vid järnvägen, allt berättat med glimten i ögat och kryddat med dråplig humor. Det är dock en bitvis ganska svår balansgång att få till  utan att det blir för mycket åt något håll. I stort sett tycker jag att Kindberg lyckas bra, men det finns ett par partier där humorn kanske känns felplacerad. Till en början tänker jag även på att karaktärernas reaktioner inte känns särskilt trovärdiga, när man tar väl lättvindigt på allvarliga händelser – men å andra sidan är det en del av buskisingredienserna.

Välskrivet och fyndigt

Språket flyter på bra och dråpligheterna fungerar oftast mer än väl. Även om intrigen kanske inte är jätteintressant eller bjuder på någon direkt spänning så håller det ihop riktigt bra och det har vi humorn och det färgstarka persongalleriet att tacka för. Jag är underhållen rakt igenom och det ska tilläggas att det här inte är en av mina favoritgenrer, så pluspoäng till Kindberg där! Det ska bli kul att se vad han trollar fram nästa gång, för här finns stor potential och berättarglädje.

Mordet i Bollasjö landar på 3,5 av 5 pannkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *