Recension: Livlina

Livlina, av Happy Jankell

Happy Jankell är sedan tidigare känd som skådespelare (och en riktigt duktig sådan, bör tilläggas!) som bland annat medverkat i serierna Jordskott och Äkta människor. Livlina är hennes debutroman.

Om boken

“Liv är hypokondriker och stamkund hos nätdoktorn Care Call. Hon kämpar mot sin ångest med hjälp av mediciner, kroppsbesiktningar och ett och annat destruktivt Tinder-ragg. Men ingenting blir bättre och inte heller hjälper det att hon hela tiden jämförs med sin perfekta storasyster Lina. Trots att de är av samma kött och blod är de varandras motsatser: Lina har allt, Liv har inget. Inte ens sorgen efter deras döda pappa hanterar de på samma sätt.

I takt med att ensamhetskänslorna eskalerar tar Liv till mer och mer drastiska metoder för att klara vardagen. Snart inleder hon en relation med den betydligt äldre läkaren Mårten, vilket startar en kedjereaktion av händelser som förändrar hennes liv i grunden och avslöjar familjens såriga hemligheter.”

Författarinläsning

Happy lånar ut sin egen röst för att blåsa liv i debutromanen och det är ett väldigt bra val. Hon läser in med träffsäker ton och suverän inlevelse – faktum är att hon nog med lätthet skulle kunna bli en av de där inläsarna vars tid förlagen slåss om.

Stark debut om psykisk ohälsa

Livlina är en väldigt stark debut. Både menat till kvalité och det faktum att innehållet berör. Liv är en sargad, vilsen och ack så trovärdig karaktär. Hon får mig genast att tänka på folk jag själv känner eller känt. Det är en berättelse om psykisk ohälsa, att inte känna sig tillräcklig och, kanske framförallt: att inte riktigt förstå var vår stressiga värld man hör hemma. Alla karaktärer är oerhört välgestaltade och känns som att de skulle vara den där personen man stod bakom i cafékön, eller för all del den där doktorn man hade möte med på mobilskärmen.

Vemodigt

Det är en vemodig berättelse Happy bjuder på och den är bitvis jobbig att lyssna på för all den själsliga vånda Liv utstår. En viss karaktär ger rysningar redan vid deras första möte och man vill skrika åt Liv att inte följa sina impulser i jakten på att finna någon slags stabilitet. Men, det är inget bråddjupt mörker heller – Livlina är även fylld av hopp och humor som lättar upp. Framåt slutet slår Happy även på med de stora känslorna och jag fann mig själv pendla mellan att le och känna tårkanalerna fyllas. Allt som allt en oerhört stark debut och början på en lovande författarkarriär.

Författaren Happy Jankell.
Foto: Paulina Torbjörnsen

Livlina landar på 4,5 av 5 pannkakor.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *