Har du skrivit ditt testamente ?

Sponsrat inägg i samarbete med Enklaavtal.se

Vill du underlätta för dina anhöriga

Det spelar ingen roll hur gammal du är eller om du är gift eller inte. Om du vill att någon speciell person ärver något speciellt efter dig kan det vara bra att skriva ett testamente.

testamente

Testamente

Du kan skriva ditt testamente själv, men det finns också mallar som du kan använda. Enklaavtal.se har en länk till en mall om du vill använda den.

På sidan finns också råd och vad du ska tänka på när du skriver ditt testamente.

Enligt ärvdabalkens bestämmelser ska dina anhöriga ärva i rätt ordning. Som makar eller sambor kan man skriva ett inbördes testamente där man skriver ner vem som ska ärva i ett gemensamt testamente. Det vanligaste när man är gifta Elle bor ihop är att man ärver varann.

Är du sambo kan det vara viktigt att skriva ett testamente. Om inget skrivs kan din sambo bli av med allt även hur länge ni bott tillsammans. Sambor ärver inte varandra enligt lag.

Enskild egendom

Om du har något som gått i arv i din släkt och som du vill att en speciell person ska ha måste du skriva in det i testamentet. Det kan vara en sommarstuga eller en båt. Eller kanske ett smycke. Skriver du in detta som en enskild egendom kommer den inte att ingå vid en bouppdelning.

Om du inte har några arvingar kan du testamentera dina egendomar till en vän eller en organisation.

Ditt testamente ska vara daterat och underskrivet av dig. Det behöver också bevittnas av två personer. Dessa får inte vara släkt med dig som skrivit testamentet.

Vill du ändra något i ditt testamente skriver du ett nytt och även detta måste undertecknas av dig och vittnen.

Testamentet är bara giltigt i original och du måste förvara det så att det inte försvinner eller blir förstört. Det kan vara tex ett bankfack eller kassaskåp.

Vad sker sen ?

När någon avlidit upprättas en bouppteckning. Där kommer alla tillgångar och skulder skrivas in. Alla arvingar ska finnas med och testamentet registreras. Denna bouppteckning kommer sedan alla arvingar att få en kopia på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *