Recension: Förortssnuten

Förortssnuten, av Hanif Azizi och Markus Lutteman

Hanif berättar i en ärlig och intressant bok om att arbeta som polis i förorten och om sin uppväxt efter flykten till Sverige.

Om boken

“Hanif Azizi växer upp på en militärbas i Iraks öken. Hans föräldrar är krigare för den iranska rebellrörelsen Folkets Mujahedin och kampen mot Khomeini genomsyrar hela tillvaron. Efter att pappan dödats i kriget tar nioårige Hanif sin lillebror i handen och påbörjar en flykt som så småningom tar honom till Sverige. Han har svårt att finna sig tillrätta i det nya landet och i tonåren får han kontakt med den terroriststämplade rebellrörelsen på nytt. Lockad av gemenskap och en möjlig återförening med sin mamma åker han till Irak för att bli en krigare i Folkets Mujahedin.

Berättelsen kunde ha slutat här, men något händer som får livet att vända om. Istället återvänder Hanif till Sverige – och utbildar sig till polis.

Han söker en tjänst i Rinkeby, och får snart vara med om saker han aldrig trodde skulle kunna ske i Sverige. Förortssnuten är en verklighetsbaserad berättelse om flykt, utanförskap, radikalisering och livet i svenska utanförskapsområden. Det är en historia om vänskap, sammanhållning och om en poliskår som ställs inför en brutalitet den inte kan hantera.”

Författarinläsning

Hanif läser själv in sin bok och det är ett bra val. Som så ofta i biografier medför det en extra dimension och känns mer personligt. Dessutom gör han det väldigt bra.

Intressant och ärligt

Förortssnuten är väldigt intressant. På förhand tänkte jag att den kanske skulle kännas lite långrandig, inte minst med tanke på att den är nästan 12 timmar lång. Visst finns det ett par ställen där den tappar fart lite, men överlag tycker jag att man lyckas lägga upp berättandet på ett väl fungerande sätt. Man bryter även av berättelsen om Hanifs egna liv med världshändelser som gör det riktigt intressant. Att exempelvis följa med till Drottninggatan strax efter det hemska terrordådet är väldigt spännande. Det ger även en intressant och nyanserad insyn i rebellrörelsen och kulturella skillnader.

Mest fascinerande är att få följa med in i Rinkeby och de andra förorterna och ta del av hur man försöker jobba förebyggande, men även maktlösheten polisen ibland upplever och skillnaderna i hantering som verkligen tyder på att det finns olika, osynliga skikt i samhället. Det är en viktig bok som ger perspektiv.

Hanif Azizi och hans bok.
Foto: Malin Hoelstad

Förortssnuten är intressant och medryckande. 4 av 5 pannkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *