Recension: Den svenska legionären

Den svenska legionären, av Jenny Aktander Navab

En ny bok skriven av en debuterande författare. Politisk actionthriller, kan det vara något?

Om boken

Daniel Granat från Sollentuna har lämnat Sverige för att börja om. Han har köpt sin italienska drömgård bland Umbriens böljande kullar och här ska han och hans vackra fästmö Laura livnära sig på att producera olivolja samt bilda familj. Men det förflutna kommer helt oväntat och abrupt ikapp Daniel.

Han åker till Florens för att gå på en fotbollsmatch med sin ungdomsvän, den glamouröse toppolitikern Massimo Latanza som har ordnat platser på arenans VIP-läktare. Men under matchen får Daniel ett samtal – Laura är kidnappad. Han ställs inför ett grymt ultimatum: villkoret för att släppa henne är att Daniel mördar sin vän. Annars dödar kidnapparna Laura.

Kan kidnappningen ha något med ungdomsåren i Franska främlingslegionen att göra? En tjänstgöring som slutade i Rwanda i april 1994, samtidigt som det grymma folkmordet i landet inleddes. Allt pekar på att kidnappningen bara är början på ett spel med extrema insatser.

Caroline Svedin Gyllensvärd från Stockholmspolisen blir, tack vare sin koppling till Interpol, en av nyckelpersonerna för att förstå vilka mörka krafter som står bakom den stora konspirationen.

 

Veteran lånar rösten åt debutant

Jag blev lite lycklig när jag såg att det var Magnus Roosmann som lånat rösten till Den svenske legionären. Han är en av mina manliga favoritinläsare och gör här i vanlig ordning ett gediget jobb med att blåsa liv i Aktander Navabs vassa debut.

 

Lite Bond, lite Wilderäng, lite Bourne

Legionären tar oss med till en massa platser i Europa och tempot är högt rakt igenom, lite som en svensk Bond, eller Hamilton. Det spelas upp på många sätt likt en klassisk actionthriller och för mina tankar till bland annat Bourne-filmerna, med ett stänk av Wilderängs politiska thrillers – men utan samma stridspittfetischism och stelhet. Det är kanske inget nytt under solen i sig, men det gör ingenting. Det är spännande rakt igenom och dessutom ganska smart. Jag gillar hur man blandat in historiska händelser i mixen på ett trovärdigt sätt. Karaktärerna är trevliga att följa och växer på en med tiden, men det är intrigen man verkligen fastnar för, det andra är lite sekundärt. På det stora hela gillar jag det här väldigt mycket och det ska bli riktigt spännande att se vad Aktander Navab har att bjuda på i en uppföljare, för Den svenske legionären ligger uppe på Storytel som Legionärserien: 1.

Den svenske legionären landar på 4 av 5 pannkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *