Recension: Borta imorgon

Borta imorgon, av Cecilie Östby

Cecilie Östby vann Storytels krimtävling 2019. Borta imorgon är slutresultatet av det vinnande bidraget.

Om boken

“Julia och hennes framgångsrika man Henry har en överenskommelse. Han sköter företaget, hon serverar lyxiga luncher som imponerar på hans affärsbekanta. Men när en storaffär tar allt mer av hans tid går det ut över deras förhållande. Och när Julia dessutom får veta att Henry festat på Café Opera med sin unga vackra assistent brister det för henne. Nästa morgon vaknar Julia ensam. På golvet ligger en paljettklänning, men själv minns hon ingenting. Nu inleds en kittlande och oförutsägbar händelsekedja som ser ut att leda till katastrof. Borta imorgon är en skruvad psykologisk spänningsroman som utspelas i välmående villakvarter, men skrapar man lite på ytan så framträder något helt annat.”

Inläsare Hallgren

Frida Hallgren, duktig och välkänd skådespelare, står för inläsningen. Jag tycker att hon gör ett riktigt bra jobb.

Välskriven vinnare

Jag hade ingen aning om vad boken skulle handla om då jag valde att inte läsa mig till det innan lyssning. Det tog ett tag innan jag verkligen kom in i handlingen och de första två timmarna kändes lite … tjatiga och svåra att greppa. Men sen händer något. Intrigen tightas till, karaktärerna utkristalliseras och mitt intresse väcks på allvar. Något som slår mig väldigt tidigt är att Borta imorgon är riktigt välskriven. Jag gillar Östbys språk och främst gillar jag dialogerna.

Oförutsägbart

En av de saker jag gillar mest med den här boken är att jag nästan aldrig vet vad som komma skall. En, vad jag tror, ganska stor vändpunkt lyckas jag dock lista ut väldigt tidigt. Men det gör inget, för Östby sköter övergången så jäkla snyggt, precis som med alla andra oförutsedda händelser. Det är lite som att gå in i en av mina arbetsveckor: Jag har det planerat och tror mig veta hur veckan ska te sig, men det tar ungefär en halvtimme av den första arbetsdagen för att slunga allt upp och ned. Snyggt!

Borta imorgon landar på 3,5 av 5 pannkakor. En värdig vinnare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *