Recension: Rovhjärta

Rovhjärta, av Ulrika Rolfsdotter

Rolfsdotter debuterar med en mörk Ångermanlandskrim.

Om boken

“Rovhjärta är den första delen i en tät och suggestiv spänningsserie som utspelar sig i Ångermanland – en drabbande kriminalroman inspirerad av folktro, historiska mordfall och 1600-talets häxprocesser.

Annie Ljung har byggt upp ett nytt liv som socionom i Stockholm, långt från hembyn Lockne. När hennes dementa mamma rymmer från äldreboendet tvingas Annie återvända till den plats hon både älskar och hatar. Samtidigt försvinner hennes släkting Saga spårlöst och Annie övertalas att stanna. Vad har egentligen 17-åriga Saga för hemligheter? Har hon rymt, varit med om en olycka eller mördats? Annie blir alltmer indragen i sökandet och tvingas återigen möta demonerna från sitt förflutna.”

En van inläsare

För inläsning står skådespelaren Angela Kovács, som är något av en veteran i branschen. Jag har lyssnat på böcker där hennes inläsning varit riktigt bra och några där det bitvis kunnat kännas lite Ludvig Josephsson-monotont. Med Rovhjärta tycker jag att hon gör ett väldigt bra jobb.

Norrland Noir

Norrland noir, eller norrländsk noir, är vad Rolfsdotter bjuder oss på i sin debut. En lovande sådan, kan tilläggas tidigt. Det går inte att inte tänka på böcker som Ödesmark och Rotvälta när jag lyssnar på detta och det i all välmening. Det är något speciellt med mörk krim från up north. Miljön gör väldigt mycket för atmosfären, även om Rolfsdotter inte använder det på samma sätt som exempelvis Stina Jackson, i vars böcker miljöerna bitvis är så levande att den blir nästan lika viktig som karaktärerna.

Välskriven, imponerande debut

Det tar en stund innan jag fångas in på allvar av Rovhjärta och dess intrig, men när jag väl fastnar så är det riktigt intressant – och bitvis riktigt spännande. Jag gillar de olika svängarna Rolfsdotter tar med intrigen, även om ett par saker – inga onödiga avslöjanden följer! – kanske tappar lite i trovärdighet. Det är dock inget som förstör helheten. Karaktärerna är välgestaltade och dialogen känns genuin. Rovhjärta är genomgående en riktigt välskriven och imponerande debut som lovar gott inför framtiden.

Författare Ulrika Rolfsdotter
Foto: Thron Ullberg

Rovhjärta landar på 4 av 5 pannkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *