Recension: Bara ett spel

Bara ett spel, av Malin Thunberg Schunke

Thunberg Schunke debuterade med dunder och brak med pulshöjaren Ett högre syfte, som jag verkligen gillade (så pass att den fanns med på listan över det årets bästa böcker). Den fristående uppföljaren De rättslösa tilltalade mig inte riktigt på samma nivå, även om den var välskriven och nytänkande. Nu är det dags för den tredje delen.

Om boken

“Pengar, maktspel, svek och den stora drömmen om att lyckas!
Ett exklusivt party på en yacht i Stockholms skärgård slutar i dramatik. Kort därefter kontaktar någon Eurojust i Haag och läcker hemlig information om grova brott i en känd fotbollsklubb i London. Spåren leder in i en värld av pengar, glamour och framgång, men när den svenska åklagaren Esther Edh och hennes italienska chef Fabia Moretti börjar att nysta i fallet ställs de mot mäktiga och skrupellösa motståndare. Vem är egentligen uppgiftslämnaren och vilka motiv har han? Bakom fasaden pågår ett dunkelt och livsfarligt spel med andras liv som insats.
En roman om makt, svek och girighet i en värld där brottslingar bara har en regel: att det inte finns någon regel. Det är samtidigt en drabbande berättelse om en stark vänskap och om den stora drömmen att lyckas. Och om hur längtan efter kärlek kan göra dig blind. ”

Turestedt

Mirja Turestedt står för inläsning och hon är en (av många) inläsare jag verkligen gillar. Hon är balanserad i sitt sätt att läsa in. Det blir inga extravaganser, inget teatraliskt och heller inte monotont. Passar bokens ton riktigt bra.

Intressant intrig

Intrigen i den tredje boken är minst lika intressant som i de första två. Jag gillar verkligen hur Thunberg Schunke tar sig an en emellanåt urvattnad genre med hungriga, kreativa ögon. Det märks att hon gjort sin research väl och vet vad hon skriver om (eller gör det med sånt självförtroende att åtminstone jag luras, haha!). Det är en intressant twist på genren som gör att mitt intresse hålls uppe rakt igenom även om tempot inte alltid är särskilt högt.

Samlad terror

Brottsligheten i drömfabriken är intressant att följa, även för en som inte är överdrivet intresserad av bollsparkande. Terrortemat tar sin plats, som tidigare, men känns … Jag vet inte. Författaren får till det, blandar in det på ett snyggt sätt, men jag kan ändå inte undgå att bitvis känna att boken försöker slita åt två olika håll, att det ena sticket egentligen inte hade behövts utan att huvudintrigen hade kunnat dramatiseras och utvecklas på egna ben.

Välskrivet, tredje gången gillt.

Som tidigare böcker är även Bara ett spel väldigt välskriven. Språket är enkelt och flyter snyggt, dialogerna känns trovärdiga och realistiska. Karaktärerna är välgestaltade även om det faktiskt tog ett tag innan jag tyckte mig börja lära känna bokens protagonister och deras nära och bekanta. I första boken var intrigen så pass spännande att det inte störde, i andra delen blev det mer påtagligt och här – tredje gången gillt – tycker jag mig faktiskt börja känna, och tycka om, karaktärerna på ett sätt jag kanske inte gjort innan.

Jag ser fram emot mer av Malin Thunberg Schunke och hennes innovativa, spännande och välskrivna intriger.

Författare Malin Thunberg Schunke.
Foto: Anna-Lena Ahlström

Bara ett spel landar på 3,5 av 5 pannkakor.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *