Recension: Oslagbar

Oslagbar, av C N Persson

Oslagbar är C N Perssons debutroman, en bok som i första hand riktar sig till unga vuxna och fått riktigt fina omdömen av diverse bokbloggare. Det är första delen i en tänkt serie böcker om karaktären Maddox Silver.

Om boken

“Anton är nyförälskad i flickvännen Nora. Men varför dras hans ögon då mot Sandy gång på gång? Han är inte intresserad av henne. Inte egentligen. Allt Anton önskar är att få vara som alla andra. Den perfekta fasaden har han putsat på hela sitt liv, den som hemlighåller vem han egentligen är. Men att vara Superhjälten Axius lärling är någonting som förväntas av honom, ingenting han själv önskar.”

En ny röst

Oslagbar är inläst av Elias Elling, vad jag kunnat läsa mig till en ung skådespelare som snart ska vara aktuell i en större roll i en C More-serie. Det är alltid spännande med nya ljudboksröster och Elias sköter sig riktigt bra. Jag tycker att han har en röst och en inlevelse som passar innehållet i Perssons debut riktigt bra. Det ligger kvar en del mic-ljud och annat som vanligtvis kanske skulle rensats i redigering av ljudboken, men det kan knappast inläsare eller författare beskyllas för och är heller inget som stör helheten direkt.

Sandor slash Nightcrawler

Jag visste inte alls vad jag hade att vänta mig av Oslagbar. Jag har läst flyktigt om handlingen tidigare men i övrigt mest lovorden kring författarens förmågor, så det var klart spännande att ge sig i kast med den. Ska jag beskriva den kort så skulle jag säga att Oslagbar är ett relationsdrama med unga superhjältar. En kombination av ungdomsbok, kärlekshistoria blandat med superhjältar och tydliga vinklingar av rasism och ojämställdhet i vårt eget samhälle. Att blanda in rasismtema i superhjältegenren är i sig inget nytt, men Persson gör det riktigt bra och jag kan inte minnas att jag tagit del av någon film (eftersom jag mestadels konsumeras superhjälteberättelser på rörlig media) som fokuserar så pass mycket på ungdomarnas inre liv och låter superhjälteberättelsen ligga och pyra i bakgrunden. Det är intressant och riktigt snyggt, som en kombination av “Sandor slash Ida”, som var poppis när jag var tonåring, och en X-men-rulle fast utan överdrivet våld.

Trovärdiga gestaltningar

Det visar sig även att Persson är riktigt duktig på att ge sina karaktärer liv. Jag tyckte att hon så gott som rakt igenom lyckas fånga ungdomarnas språk och typiska tankebanor – utan att det känns klyschigt. Intressant är det också att hon lyckas porträttera en ung killes känsloliv och tankar så pass klockrent.

Det är intressant att följa Antons resa och vi bjuds på en hel del tänkvärda och trovärdiga incidenter som ibland hör ungdomslivet till.

Sedan är jag, utan att spoila, galet förtjust i svängarna kring ett specifikt kärleksintresse. Jag ser det komma ett tag innan men kan bara le, för det är jäkligt snyggt.

Nu räknas jag inte till bokens huvudsakliga målgrupp, men det gör inget, det är så pass välskrivet och intressant att jag inte kan värja mig. Jag kan nästan garantera att den här boken hade lästs pärm till pärm av samtliga läsintresserade när jag gick i högstadiet, men utan tillgång till tidsmaskin hoppas jag verkligen att nutidens ungdomar (och där fick jag mig själv att låta som en dinosaurie) hittar Oslagbar och tar den till sina hjärtan.

Författare C N Persson.

Oslagbar är en riktigt imponerande debut. 5 av 5 pannkakor.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *