Recension: Gården

Gården, av Lars Wernström

Wernström debuterade förra året med Allt du gör, en riktigt spännande och välskriven roman om privatdetektiven Erik Sandell. Detta är uppföljaren.

Om boken

“Privatutredaren Erik Sandell får i uppdrag att utreda en ung kvinnas försvinnande. Föräldrarna tror att deras dotter, Wendela, håller sig borta för att hon inte vill påbörja sin utbildning på Handelshögskolan, men Erik och hans kollega Jessica hittar snart tecken på att försvinnandet inte är frivilligt. En makaber upptäckt gör dem osäkra på om de ska fortsätta sin utredning, eller om de borde blanda in polisen.
Gården är andra delen i Lars Wernströms spännande och underhållande deckarserie om Erik Sandell, det svarta fåret i en ansedd överklassfamilj. Tillsammans med kollegorna Jessica Wallman och Kristian Strååt driver han en utredningsbyrå i Danderyd i norra Stockholm. De tar uppdragen som polisen inte kan eller vill åta sig. Ibland från uppdragsgivare som är mer tvivelaktiga än de från början anar.”

Duktig inläsare

Skådespelaren Björn Bengtsson, känd från bland annat Johan Falk-filmerna, lånar ut sin röst även till uppföljaren och här finns inget att klaga på. Bengtsson gör ett riktigt bra jobb och hans röst passar materialet perfekt.

Spännande utan episoder

Första boken släpptes uppdelad i flera delar, vilket att döma av kommentarer störde flera (jag har själv inte mycket till övers för episodbaserade böcker). Detta tog tack och lov förlaget till sig, vilket jag är glad över, för Allt du gör var en imponerande debut som förtjänar sin publik. Uppföljaren har man då valt att släppa i ett stycke direkt.

Spännande intrig

Det är spännande att åter få följa Sandell Investigation. Gården utspelar sig på många vis likt en typisk deckare, men känns ändå på något sätt som en frisk fläkt. Det är hög fart, obehagligt, aktuellt och vi bjuds även på spridda skurar av välbehövlig nedtonad humor. Vi lär även känna Erik Sandell lite mer och han är en sympatisk karaktär att följa. Rent innehålls- och utförandemässigt överskiner Gården på många sett första delen. Kanske beror det på att vi nu känner karaktärerna, bakgrunden och därmed kan slängas rakt in i spänningen medan saker utvecklas under resans gång.

Välskrivet

Gården är, precis som första delen, väldigt välskriven. Jag gillar verkligen Wernströms korta, snygga meningsuppbyggnader. Vackert beskrivna miljöer utan att gå in i onödig detalj – detsamma gäller de råare delarna av intrigen som är mycket effektivt berättade och lämnar mycket åt fantasin istället för att måla upp allsköns äckel alltför mycket. Jag ser verkligen fram emot att följa Sandells fortsatta framsteg med detektivbyrån och den egna jakten på uteblivna svar.

Wernström imponerar med sin uppföljare. 4,5 av 5 pannkakor till Gården.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *