Recension: Svart sol

Svart sol, av Andreas Norman

Thrillern Svart sol har publicerats som följetong i DN under sommaren. Detta är tredje delen i en serie och min första bekantskap med författaren.

Om boken

“Juni 2020. En desperat kvinna blir tvångsintagen på Mälarsjukhusets psykiatriska avdelning. Enligt läkarna är hon psykotisk. Själv hävdar hon att hon måste förhindra ett terrordåd.

Bente Jensen leder en infiltration mot svenska högerextremister och är en grupp hårdföra medlemmar på spåren. På nätet går rykten om en förestående attack. Men när hotet visar sig finnas på närmare håll rämnar Bentes tillvaro och hon tvingas gå i närkamp med en undflyende fiende ur sin egen historia. Samtidigt samlar sig mäktiga krafter till en attack som kan förändra Sveriges framtid för alltid.

Svart sol är en thriller i samtiden, en mångfacetterad berättelse om gränsen mellan kärlek och hat, vänskap och politik i en värld där ingen går att lita på.”

En trygg röst

Angela Kovács står för inläsning och gör ett riktigt bra jobb. Hon är vanligtvis duktig utan att sticka ut särskilt varken på ett bra eller dåligt sätt men det här kan faktiskt vara en av hennes bästa prestationer hittills.

En säkerhetspolitisk thriller i samtiden

Det märks att författaren har bakgrund inom såväl UD som säkerhetspolitik med inriktning terrorbekämpning (bara det låter som stoff till en häftig biografi och får ens egen om än ambitiösa vardag att framstå som lite mer Byggare Bob och lite mindre Hamilton). Det känns realistiskt och kunnigt utan att bli för detaljerat som exempelvis vissa mer militärt vinklade thrillers tenderar att bli. Med andra ord: Norman vet vad han pratar om och gör det utan att pladdra förbi oss lyssnare.

Högerextremism

Mycket av intrigen är lika delar intressant och spännande och samtidigt jäkligt obehaglig. Det senare med tanke på att det uppenbart ligger så nära verkligheten. Med all skräck inför islamism som frodats främst ända sedan 2001 så känns detta tema med högern väldigt aktuellt och det hat som frodas i dessa grupperingar kan verkligen göra mig mörkrädd. Att historien faktiskt riskerar att upprepa sig oavsett hur otänkbart det må kännas.

Spännande rakt igenom

Svart sol är väldigt välskriven och spännande. Vissa saker ter sig först lite väl slumpmässiga, men förklaras närmre samtidigt som jag också inser att det faktiskt ofta är så livet ter sig – slumpen har slagit till i mitt liv på de allra mest fantastiska, och ibland löjliga, sätt. Svart sol innehåller några riktigt trevliga så kallade plot twists som gör mig glad även om jag lyckas lista ut eller ana vissa saker ganska tidigt. Till syvende och sist är Svart sol oavsett en oerhört spännande, pulshöjande och intressant roman! Jag ser fram emot mer av Norman och ska försöka ta mig an redan existerande böcker under hösten i mån av tid.

Författare Andreas Norman

Svart sol landar på 4,5 av 5 pannkakor.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *