Recension: Röd gryning

Röd gryning, av Jesper Ersgård

Ersgård gjorde mig överlycklig med fantastiska 1986, som flirtade med ett antal av mina favoritfilmer och gjorde något jävligt fräscht och härligt av det ganska uttjatade temat tidsresor. Nu är han äntligen aktuell med nytt.

Om boken

“Alexander DeFall är en världsberömd filmstjärna, Rebecca Skyler en småkriminell fifflare. Han har just kommit hem till Sverige för att ha premiär på Dramaten, hon har precis lurat till sig pengar från ett förortsgäng. De känner inte varandra, men när de blir kallade till ett advokatkontor, där ett testamente ska öppnas, förändras hela deras liv. Det storslagna arv som de nu ska dela på kommer nämligen med märkliga förbehåll, och de inser snart att det även försatt dem i fara. När de blir attackerade av okända män tvingas de fly för sina liv. Nu måste de samarbeta för att ta reda på vilka som jagar dem – och varför. Samtidigt i Sibirien gör ett ryskt forskarlag ett mycket märkligt fynd. Begravt i den tinande permafrosten hittar de ett objekt som trotsar allt hittills känt om vetenskap och om vår historia. Vad har fyndet med Rebecca och Alexander att göra? Sanningen är större och obehagligare än vad någon kunnat ana.

Sky & Fall är en fartfylld och episk berättelse med spår till historiska mysterier. Den stora fråga som ekar genom berättelsen är svindlande. Vilka är vi och varifrån kommer vi egentligen?”

Granberg

Tidigare har Ersgårds Storytel-original-pulshöjare lästs in av macho-Sauk. Inget illa där, karl’n är en riktigt duktig inläsare men ibland kan jag bli lite mätt på testosteronstämman. Här har man valt att gå med Fredde Granberg. Ett klokt val. Granberg har på kort tid kommit att bli en av mina favoriter (vore guld att få höra honom ge liv åt någon av mina egna böcker i framtiden). Jag skulle vilja påstå att han här rent av gör en av sina hittills bästa prestationer.

Spänningsmästare

Har man lyssnat på 1986 och Svart stjärna (den senare skrevs ihop med brorsan Joakim Ersgård) så känner man igen stilen. Det är rappt berättat, få andningspauser och man dras in i storyn direkt och hålls kvar i ett järngrepp så gott som rakt igenom. Det är dessutom sådär fantasifullt att jag ibland börjar undra var Ersgård får allt ifrån. Nog för att min egen hjärna kan springa cirklar runt ämnen och bygga upp världar, men det är något med lekfullheten i Ersgårds berättelser som är riktigt befriande. Oförutsägbart är ett ord jag gärna drar till med. Så även här.

Nazister och agenter

Intrigen i Röd gryning är, som tidigare nämnt, väldigt fantasifull och oförutsägbar. Precis som i 1986 så får filmnörden i mig en riktig godispåse med hintar till en massa olika filmer, samt att DeFalls skådiskarriär är kul att följa – så länge den varar. Röd gryning är en salig blandning av action, agentthriller och sci-fi och en av Ersgårds största styrkor är att han för det mesta lyckas väva in sci-fi-elementen, oavsett hur otroliga de må te sig, på ett sätt som får lyssnaren att köpa det hela rakt av utan att det känns alldeles för orealistiskt.

Avslutningsvis ska sägas att Röd gryning är första delen i en serie, och tur är väl det, för man vill ha mer spänning av den här kalibern. Den slår inte 1986, men det är å andra sidan ett extremt svårslaget mästerverk. Great Scott!

Författare Jesper Ersgård.
Foto: Elisabeth Ohlson Wahlin

Röd gryning levererar och lovar gott för kommande delar av Sky & Fall. 5 av 5 pannkakor!

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *