Recension: Mord och gröna skogar

Mord och gröna skogar, av Sofia Rutbäck Eriksson och Mattias Boström

Så var det dags för tredje delen om Katarinas Eminenta Detektivbyrå. Sist mordanklagade hon Johan och Pipen i en förbaskat underhållande bok, vad händer nu?

Om boken

“Katarina Zapp, Luleås mest excentriska och i och för sig enda privatdetektiv, har alltid gillat att stå i händelsernas centrum. Men när hon anlitas för att lösa ett hundra år gammalt mord samtidigt som drottningen av Sverige försvinner vid ett besök på det lokala caféet känner till och med Katarina att det är en smula turbulent.
Insatserna ökar dessutom när hennes gode vän och uddens främsta hippie blir huvudmisstänkt för försvinnandet. Och som om det inte vore nog ber bästa vännen Greta henne om hjälp med att mörka ett mord!”

En eminent inläsare

Åter är det Ellen Jelinek som står för inläsning och jag har, precis som i tidigare två böcker, inget att anmärka på. Hon gör ett suveränt jobb.

Cameo-tät bokserie

Sist var det som sagt Johan och Pipen. Den här gången är det ingen annan än Svea Rikes Drottning som försvinner spårlöst efter ett besök i sta’n. Det är förbaskat uppfriskande med såna här trevliga inhopp av verkliga personer och duon Rutbäck Eriksson & Boström rör till det ytterligare med att ge oss diverse andra helgalna karaktärer. Favoriten är Conny, som får agera sköldpaddeexpert. Där blir det många skratt!

Intrig utan blod

Jag fullkomligt avskyr mysdeckare. Inte genren i sig, uppenbarligen, men namnet. Att klämma in ordet ‘mys’ får mig bara att tänka på att det är en massa helmysiga Ernst-kopior som lyssnar på den eminenta detektivbyrån iklädda mysbyxor (eller en mysig onepiece!). Men det är ganska befriande att få lyssna till en deckare som håller sånt högt tempo (även om jag kanske inte tycker att det blir direkt spännande utan mer … mysigt, just det) där folk inte blir halshuggna med häcksaxar eller upplösta i syrabad. Det är riktigt härligt att följa med Katarina och hennes vänner och jag ska inte sticka under stolen med att jag log lite extra på gymmet när hon och den här taxichaffisen äntligen bekände lite känslor.

Mord och gröna skogar förtjänar sina 4,5 av 5 pannkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *