Recension: Paketet

Paketet, av Sebastian Fitzek

Jag har tidigare lyssnat på Fitzeks råa thriller Patienten, en roman jag gillade. Paketet rör sig även den i psykets mörka vrår och de två böckerna påminner på många sätt om varandra.

Om boken

“Sedan den unga psykiatrikern Emma blev våldtagen på ett hotellrum lämnar hon inte längre sitt hem. Hon var den tredje i raden av kvinnor som blev offer för förövaren kallad ”Frisören” – ett namn han fått eftersom han rakar av håret på de misshandlade kvinnorna innan han mördar dem. Emma är den enda som kommit undan med livet i behåll och hon fruktar att han ska söka upp henne för att avsluta det han påbörjat. Hon såg aldrig hans ansikte, och paranoian gör att hon tror sig se sin plågoande i varenda man hon möter. Enbart i sitt hus vid Teufelssee i utkanten av Berlin känner hon sig trygg, tills brevbäraren en dag ber henne att ta emot ett paket åt hennes granne. En man vars namn hon inte känner igen och som hon aldrig hört talas om, trots att hon bott på gatan i många år … ”

Veteranen läser in

Gunilla Leining står för inläsning och jag behöver egentligen skriva mycket mer än så. Hon är fenomenal, som alltid.

Psykologik thriller

Jag visste ingenting om Paketet när jag började lyssna. Som så ofta annars hade jag inte läst något om den utan gick endast på meriten att jag verkligen gillade Patienten. Som jag nämnde tidigare så har de två många likheter. Det är ganska obehagligt och mörkt och mycket dykning i mänskligt psyke.

Intressant om paranoia

Paketet är en intressant och välskriven roman. Den är relativt kort (strax över 7 timmar) och därmed aldrig tråkig, för det händer mycket under dessa timmar. Det är spännande, men griper kanske inte tag i mig fullt ut även om jag ofta känner Emmas frustration kring att inte bli trodd. Fitzek får till en hel del oväntade vändningar varav vissa är riktigt snyggt iscensatta, även om trovärdigheten går bet ganska ofta – men ärligt talat – gör det så mycket? Nej, jag tycker inte. Är det spännande så är det och här är ingen som utgett sig för att skriva thriller som legat och marinerat i diskbänksrealism. Kontentan: Kanske inte lika rafflande spänning som Patienten, men en spännande och välskriven psykologisk thriller.

Paketet landar på 3,5 av 5 pannkakor.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *