Recension: Bättre dö än illa fäkta

Bättre dö än illa fäkta, av Sofia Rutbäck Eriksson och Mattias Boström

Så var det dags för tangentninjorna Rutbäck Eriksson och Boströms fjärde bok om Katarinas eminenta detektivbyrå.

Om boken

“Stiltje är inte ett naturligt tillstånd för den ­ener­giska Katarina Zapp, privatdetektiv. Så när uppdragen sinar tvingas hon och pen­sio­närsgrannen Greta patrullera Luleås gator i ett fruktlöst sökande efter brottslighet. Men så dyker räddningen i tristessen plötsligt upp på närmare håll. Grannarnas dotter blir misstänkt för mord efter att en trumpen butikschef tillika ­fäktningsmästare hittas död. Katarina ställs inför en utmaning som anstår Luleås bästa – och enda – detektiv, och hon gör allt för att knäcka gåtan före polisen. Dessutom har hon det vinnande vapnet: en oändligt omfattande erfarenhet av detektivromaner.”

Bättre Jelinek än lilla inläst

Ja, åter är det Ellen Jelinek som lånar sin röst åt duons galenskaper och i vanlig ordning gör hon ett suveränt jobb. Finfin känsla och passande röst.

Fårskallar och fäktningsmästare

I fjärde delen kämpar Katarina och Greta för att hitta en mördare och bland de misstänkta finns människor i deras direkta närhet. Precis som tidigare sker allt med glimten i ögat och en stor dos humor. Även om den skojfriska stämningen i vanlig ordning gör att det inte direkt blir spännande så säger jag som i tidigare recensioner: Det gör inget, för humorn och stolligheterna är bokseriens hjärta. I fjärde delen fortsätter även Katarinas och Gretas personliga utvecklingar och det är riktigt snyggt gjort.

Smart mitt i all humor

Jag tycker även att fjärde delen är den kanske bäst konstruerade såhär långt – det orienteras runt mordet på ett snyggt sätt och även upplösningen är riktigt snyggt konstruerad. Samspelet mellan Katarina och hennes åldrade kollega är väldigt vackert och jag gillar att följa hur de två kommer varann allt närmre, samtidigt som en vän äntligen hittar sin kärlek Silvia – om än inte den han från början kanske hade tänkt. Jag ser fram emot att följa med på fler galna upptåg med detektiverna, men nu har jag inte tid att skriva mer. Måste fixa en grek.

Boström smyger på en intet ont anande Rutbäck Eriksson i en grön skog.

Bättre dö än illa fäkta landar på 4,5 av 5 pannkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *