Recension: Hansson & Nilsson löser fallet

Hansson & Nilsson löser fallet, av Christoffer Sorner

Jag köpte den här boken på Sorners vinindränkta releasefest en vacker sommardag. Dessvärre läser jag lika ofta som jag köper ny kavaj och lika fort som en sengångare på nedåttjack, så tack och lov för ljudboken.

Om boken

“Dirty Harry. Rambo. Robocop. Töntar.”

Sommaren 1986. Hansson och Nilsson tror att de ska vila upp sig efter att ha löst ett tufft fall där de tvingats infiltrera en liga med skinnskallar som piratkopierat och smugglat tusentals illegala LP-skivor till öststaterna. Istället hamnar de mitt i skottlinjen när världens i särklass största popstjärna, Davy Tyler, blir mördad i Stockholm.

När de inser att polisen misstänker dem tvingas Hansson och Nilsson att fly. De har snart ett koppel av elaka skinnskallar och ihärdiga poliser i hälarna under en färd som tar dem långt in bakom järnridån. Bland biljakter, helikopterkrascher, explosioner och skottlossningar blir det en kamp mot klockan när de måste bevisa sin oskuld innan den verklige mördaren hinner undan. Allt till ett soundtrack av det bästa 80-talet har att bjuda på.

Det är tuffa oneliners, hårda nävar och cool attityd med neongröna kläder, chockrosa solglasögon och fyrtiofem liter hårspray.”

Bobo hälsar och säger tack

Det var inte länge sedan jag lyssnade på en bok inläst av Bobo Engström (J-E Ullströms mörka “Följarehn”) men det är lika trevligt som alltid. Han har en avslappnad och skön ton som osar barnprogram och därför tillför lite extra till de dråpligheter som haglar i Hansson & Nilsson. Och i vanlig ordning tackar han för sig efter färdig inläsning – Ta efter, ni andra!

Åttiotalet knackade på

… Och tackade för nostalgitrippen. Typ. Okej, låt mig börja med att säga att boken utspelar sig ett år innan jag föddes (får mig osökt att tänka på en death metal-låt syrran brukade lyssna på där jag alltid tyckte det lät som att texten i refrängen löd “87-attack! 87-attack!”). Hansson & Nilsson är en nostalgitripp till 80-talet rakt igenom. Allt ifrån frisyrer och mode till musiken, det politiska läget och kobratelefoner.

En smocka med bakfylla

Man ska ta Hansson & Nilsson för precis vad det är, det är då man uppskattar innehållet som mest. Det är ett hopkok av alla actionkomedier, buddy-cop-filmer från det aktuella årtiondet och endast en promille av det hela är gjort för att tas på allvar. Det är full fart och dråpligt rakt igenom – måhända finns det partier som hade kunnat kapas ned något för att få upp farten från 180 till 220, det är en smaksak, men det kan mellan varven nästan bli lite mastigt med retroaction och oneliners i 12 timmar. Lite som när man beställt in en hel prinsesstårta till sig själv (som man gör) och börjar bli lite mätt. Därför är det tur att Sorner blandat actionfest med dekadens och även väver in och utvecklar både deckarintrigen och stickspåret med piratkopierade skivor. Och när vi pratar dekadens så ska det sägas att duon Hansson & Nilsson dricker som om man kämpar för att bli posterdudes för skrumpleverreklam – man blir nästan lite bakis själv. Och nog fan är det trevligt när skinnbulorna bjuds på pannbiff med extra mos? Jag blir glad.

Författare Christoffer Sorner håller sin pungspark till 80-talsaction.

Hansson & Nilsson är 80-talsaction i skrift. 4 av 5 pannkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *