Recension: Dagbok från ditt försvinnande

Dagbok från ditt försvinnande, av Malin Lagerlöf

Regissören Daniel Lind Lagerlöf försvann spårlöst i oktober 2011 då han och ett par kollegor var ute och rekade inspelningsplatser vid västkusten. Det här är frun och manusförfattaren Malins berättelse om livet i tumultet och vägen framåt.

Om boken

“Den 6 oktober 2011 befann sig Malin Lagerlöfs man, filmregissören Daniel Lind Lagerlöf, på Västkusten för att leta efter miljöer till en filminspelning. Han föll troligtvis i havet från en klippa och drunknade, men ingen vet säkert eftersom kroppen aldrig har återfunnits. Malin lämnades ensam med tre barn varav det yngsta var bara tre månader. Dagbok från ditt försvinnande handlar om vad som händer när någon en helt vanlig morgon säger hejdå, går ut genom dörren och aldrig mer kommer tillbaka. Det är en berättelse om saknad och kärlek. Men allra mest handlar det om överlevnad och om att tvingas uppfinna sig själv på nytt.”

Författarinläsning

Känsligt ämne det här med författarinläsningar. Ibland funkar det, ibland funkar det inte. Malin gör tack och lov ett fantastiskt jobb med att ge känsla och inlevelse till sin bok – och det är knappst konstigt med tanke på innehållet.

Tragiskt och vackert

Daniel Lind Lagerlöf hann regissera ett antal filmer och tv-serier innan sin bortgång – bland annat “Vägen ut”, som är och förbli en av mina absoluta favoritfilmer. Jag minns hur chockad jag blev när jag läste om försvinnandet och dödförklarandet. Berättelsen om hur Malin och hennes familj lever igenom den inledande kaotiska tiden för att sedan sakta börja finna sig åter i livet utan make och far är vacker. Om det beror på sätter den är skriven, min sinnesstämning eller nåt annat låter jag vara osagt, men jag uppfattar den inte som en tårdrypande upplevelse. Början, främst kanske första timmen, lyssnar jag på med bitvis småblöta ögon. Den är känslosam rakt igenom, men kanske mer på ett hoppfullt sätt, när familjen börjar ta sig vidare och Malin verkligen inser att det finns ett liv utan mannen hon känt sedan sexton års ålder. Det är intressant, tänkvärt och vackert. Främst är det en bok som får mig att tänka till och stanna upp. Vara glad för det man har, samtidigt som det som gör mig mest sorgsen är när fantasin skenar (vilket den som författare såklart alltid gör) kring hur det vore att själv leva igenom något liknande – eller själv vara den som abrupt slits ur mina egna nära och käras vardag.

Dagbok från ditt försvinnande landar på 4 av 5 pannkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *