Recension: Livvakten

Livvakten, av Anna Karolina

Livvakten är del två i serien om Ebba Tapper. Första delen heter Försvararen, släpptes hösten 2020 och uppskattades av moí.

Om boken

“Miljardären Martin Spendel mördas och snart grips hans fru för mordet, affärskvinnan Anita Spendel. Köhlers Advokatbyrå med den skarpa utredaren Ebba Tapper tar sig an Anitas försvar. Ebbas efterforskningar leder henne mot en parallell värld med gängskjutningar, droger och trafficking. På andra sidan stan kämpar förortstjejen Bianca Aquilera med att få vardagen att gå ihop. Hon är ensamstående mamma, lever på existensminimum och har ett ex som åker in och ut på kåken. Men så förändras allt. Bianca rekryteras till en topposition inom Spendels fraktbolag. Ingen förstår hur det har gått till. Hennes väg mot makten ter sig alltför snabb och omgärdas av frågetecken.”

Nedtonad teater Ewerlöf

Katarina Ewerlöf står för inläsningen. Hon är ganska hett debatterad i ljudboksgrupperna och åsikterna går, som alltid, isär. Personligen har jag bitvis svårt för hennes inläsningar. När det blir lite väl teatralisk, likt exempelvis manliga motsvarigheten Sauk, kan jag lätt bli lite trött och tycka att det drar fokus från handling. I Livvakten tycker jag att hon är lite mer nedtonad än vanligt och det uppskattas. Hon gör här en riktigt, riktigt bra inläsning!

Spänning och brutalitet med Runken

Livvakten tar vid efter första boken men handlingen är, sånär som på röda trådar, fristående. Rekommenderas dock att man tar dem i ordning. Det är spännande, välskrivet och medryckande från start. Karaktärerna är välgestaltade och det finns många intressanta sådana. Ebba Tapper är dock en som tar mig ett tag att fatta intresse för och jag vill minnas att fallet var liknande i första boken – men intresset växer under tiden intrigens olika trådar utvecklas. Mest intressant att följa är dock Bianca, som råkar ut för tragiska saker men är smart, hård, cool och överraskande. Många karaktärer återses även från förra boken, bland annat svinet med det olyckliga men välförtjänta öknamnet Runken.

Höghastighetståget

Livvakten är spännande så gott som rakt igenom och det är verkligen en njutning att få följa intrigens utveckling och många snäva kurvor. Som ovan nämnt är det mest intressant att följa händelserna på den kriminella sidan och det är knappast märkligt – det fascinerar oss lyckligt utomstående. Det är underhållande, brutalt och mellan varven rätt roligt. Det är även lätt att dra paralleller mellan några andra populära spänningsförfattare, för det går inte att undgå likheterna med främst Sammy Jeridi samt Leffe och Caroline Grimwalker. Stilen och tonen är väldigt lik och även intriger är stöpta i samma form. Låter det tjatigt? Pfft. För helvete. Jag älskar ju den här typen av spänningsromaner och med lik ton (inte att förväxla med liktorn) och intrig åtsyftas inget annat än just det. Faktum är att jag undrar när kvartetten slår sig ihop och låter sina karaktärer mötas i samma universum? Jag tänker mig att titeln borde vara “Stormvågens ghettoadvokat”. Det vore nåt, eh?

Författare Anna Karolina.
Foto: Martin Magntorn

Livvakten håller pulsen uppe. 4,5 av 5 pannkakor. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *