Recension: Vem där?

Vem där? av Emma Pettersson

Vem där? är novellen som vann Novelltävlingen Halloween Scream 2021. Det är dessutom Emma Petterssons debut som publicerad författare och jag vet mycket väl hur mycket det betyder. Jag kommer alltid minnas euforin när min egen författarkarriär tog sin “riktiga” början i och med den första (av ganska många, tillägger han ödmjukt) novelltävlingsvinsten.

Om novellen

“Finns det hemligheter som är så mörka, så farliga att du inte kan dela dem med din bästa vän? Eller ens erkänna dem för dig själv?
Ellie och Louie är oskiljaktiga. Best friends for life, i ordens rätta bemärkelse. Det finns ingen som kan komma emellan dem. Eller …? Någon betraktar dem på nära håll. Någon som vet allt. Är beredd att göra allt. Faran lurar strax under ytan. Betydligt närmare än någon av dem tror…

Juryns motivering
Emma Pettersson bygger med sin novell Vem där? lugnt och metodiskt upp en kuslig stämning som får oss att vilja tända lampan för att försäkra oss om att vi verkligen är ensamma i rummet. Hon håller oss i ovisshetens grepp ända till slutet och låter oss på ett finurligt sätt veta vem som faktiskt är där.”

 

Deubbeldebut

Vem där? är även inläsarens debut. Malin Mases Arvidsson är skådespelare och gör här en suverän inläsning. Vi lär få höra henne flera gånger.

 

Snyggt och kusligt

Efter att ha lyssnat på Vem där? kan jag bara instämma med juryns motivering. Det är inte jättelätt att på kort tid bygga upp både intrig, karaktärer och få till rätt stämning. Emma Pettersson lyckas med allt. Det är välskrivet, karaktärerna känns genuina och trots den korta speltiden på 39 minuter hinner vi lära känna dem bra. Jag vill inte avslöja något mer än det som står i “baksidestexten” eller det jag redan skrivit, men det här är en imponerande debut. Den kusliga stämningen byggs upp riktigt snyggt och trovärdigt och det finns twister i den här berättelsen som är oväntade och proffsigt placerade.

Jag tror och hoppas att vi kommer få läsa/lyssna på betydligt mycket mer av Emma Pettersson i framtiden för skriva, det kan hon.

Vem där? landar fullpott. 5 av 5 pannkakor.

4 svar på ”Recension: Vem där?”

  1. Jag spricker nästan av stolthet! Och lussekatter. Men mest stolthet!
    Tack snälla du, för den här fantastiska recensionen! ????

      1. Haha! Det ska ju ändå storstädas inför jul, så det är ju egentligen bästa tillfället att spricka. ????

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *