Recension: Mordnatt råder, tyst det är i husen

Mordnatt råder, tyst det är i husen, av Sofia Rutbäck Eriksson & Mattias Boström

Superudon bakom Katarinas Eminenta Detektivbyrå teamar upp för att bjuda oss på en julkalender med glögg, croissanter, klimatneutral mat – och mord.

Om boken

“Snön vräker ner över Arvidsträsk när invånarna kring den lilla norrbottniska sjön samlas vid byagården för traditionsenlig lucköppning. Men bakom den första luckan väntar ett meddelande som får de äldre i byn att rysa av fasa – de som är gamla nog att minnas de hemska, ouppklarade morden fyrtio år tidigare. När nu hotet om ett nytt dödsfall sänker sig över bygden tvingas den pensionerade polisen Rolf Ström åter att jaga den mördare som gäckat honom så länge. Till sin hjälp för att lösa gåtorna i både nutid och dåtid får Rolf den nyinflyttade deckarförfattaren Riita Niemi, som suktat efter traktens mörker och enslighet. Under en kamp mot klockan måste Rolf och Riita ta reda på vem som ligger bakom hotet – innan någon av deras grannar dör. Och endast en sak är säker: att mördaren finns mitt ibland dem.”

 

Julgranen Granberg

Fredde Granberg, ja. Jag diskuterade hans inläsningar med en författarkollega för några veckor sedan. Kollegan gillar hans inläsningar och kallade honom fortfarande lite “up and coming” och att han har chans att bli lika stor som Sauk och Malmsjö. Jag håller med. Med skillnaden att han i min mening är där – och förbi. Granberg är helt suverän som inläsare, men Mordnatt råder… är hans hittills bästa. Det är en jäkla fröjd att höra honom ta sig an de många färgstarka karaktärerna från Arivdsträsk och tillför verkligen till känslan av julmys som underlaget bäddar för. Det finns främst en liten passage framåt slutet där något så enkelt som ett raseriutbrott läses med sådan stil och inlevelse att jag får gåshud.

 

Agatha Rutbäck och Sherlock Boström

När jag lyssnar på Mordnatt råder… så transporteras jag per automatik tillbaka till min barndom och jularna då man satt som fastklistrad i soffan ivrigt väntandes på ett nytt avsnitt av julkalendern. Att en episodbaserad ljudbok skulle få mig att känna på samma sätt hade jag aldrig väntat, men redan från första delen av den här kalendern är jag fast. Jag lyssnade på stora delar av det här mästerverket i bilen på väg till diverse projekt, tidigt satan på morgonen timmar innan solen vaknat med en liten termos alldeles för varmt te. Det blev något av en ritual och jag uppskattade det typ lika mycket som min sambo uppskattade sin Rituals-julkalender som hon vänligt men bestämt poängterade skulle förgylla tiden fram till jul. Duon Rutbäck Eriksson / Boström har här överträffat sig själva. Serien om Katarina Zapp och hennes vänner är förbaskat underhållande och lättsmält. Det här är något helt annat och samtidigt ändå inte, för om sanningen ska fram är det finurligt nog att jag nästan undrar om inte Katarina ska ploppa upp ur en snöhög någonstans mitt i och ta över showen. Det här är löjligt välskrivet, vackert, vemodigt – ja, ibland riktigt sorgligt, men det osar samtidigt av samma finurliga humor som Katarina-böckerna, men det blir mer finstämd humor, mindre Papphammar-buskis.

 

Knut och hans vänner

Jag nämnde ovan att det är välskrivet, men det är lite av en underdrift. Det kanske hänger ihop med hela löftet om en julkalender, men bilderna målas upp så oerhört levande. De kyliga, vackra miljöerna, de färgstarka karaktärerna. Intrigen i sig är intressant och smart upplagd – men det är i just karaktärerna och berättelserna kring dem som bokens hjärta ligger och bultar. Arvidsträsk med invånare känns som upplagt för fler äventyr, även om jag inte önskar dem samma öde som brittiska Midsomer där antalet döda vid det här laget vida bör överstiga levande vars antal även bör ha decimerats avsevärt av massflykt. Jag kan säga mycket mer gott, men känner att jag babblat på nog. Det är dags för er att stitfta bekantskap med Knut, hans vänner och den där leksaksapan. Med ett sista tillägg: Jag kommer aldrig någonsin att kunna vare sig tänka på eller höra originaltexten utan att genast nynna “Mordnatt råder…

Ho ho ho.

Mordnatt råder. Mysnatt råder. Fullpott. 5 av 5 pannkakor. Mä hjortronsylt.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *