Recension: Brev till mannen

Brev till mannen, av Bianca Kronlöf

Suveräna skådespelaren Bianca ryter ifrån rejält i en väldigt viktig bok.

Om boken

“Komikern och skådespelaren Bianca Kronlöf skriver brev till män hon mött.

Om känslor, sex, våld, maskulinitet. Till den slaka och den hårda. Till pappa och farfar. Till den ofödde sonen. Till ragget. Till dig som gått på myten och till dig som aldrig har höjt handen.

Är du en av dom?”

 

Författarinläsning

Bianca läser in boken själv och det är ett bra val. Hon gör det riktigt bra och texten hade knappast känts lika personlig om hon överlåtit det åt någon annan.

 

Humor och allvar

Det finns en hel del humor mitt i allvaret och på så vis är Bianca väldigt avväpnande, men utan att det någonsin tar fokus från eller riktar oss bort från det allvarliga och extremt viktiga ämnet. Det här är, likt titeln antyder, en bok som alla män skulle behöva läsa eller lyssna på. Dessvärre är jag rätt säker på att merparten av publiken kommer att utgöras av kvinnor. Det finns tonvis med viktiga insikter och sanningar som sägs. Jag står bakom åsikterna men vet att det i samhället är fullt av män som inte gör det. Saker som berättas och ståndpunkter som tas i boken som är självklara för mig men lär bespottas och förlöjligas av en annan typ av man. Sorgligt men sant.

 

Djupt rotat

En sak jag verkligen uppskattar med boken är att Bianca ger en mångfacetterad bild av problematiken som upplevs. Det är ingen offerkofta som stickas. Det är en uppmaning och önskan om förbättring. Jag vill tro att människan kan bättre, samtidigt som mycket motbevisar den tanken.

Brev till mannen är suverän och belyser viktiga ämnen. 5 av 5 pannkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *