Recension: När grannen tystnar

När grannen tystnar, av Sofia Rutbäck Eriksson & Mattias Boström

Del åtta i serien om Katarinas eminenta detektivbyrå är här och bjuder på både skratt och gråt!

 

Om boken

“Malmuddens främste bagare Klas är ett nervvrak inför sin första dag som nämndeman i Luleå tingsrätt, men Katarinas eminenta detektivbyrå skrider till undsättning. Med sådant moraliskt stöd klarar Klas förstås dagen med livet i behåll, vilket däremot inte är fallet för domare Tikkanen som oväntat segnar död ner. Naturliga orsaker, tror polisen. Mord! hävdar Katarina. Som om inte domarens död och den sedvanliga tävlingen med ordningsmakten vore nog, måste Katarina ta reda på om föremålet för pensionärsgrannen Gretas kärlek verkligen är allt han utlovar att vara, samt bestämma sig för vem hon själv vill ha. Aldrig har Malmudden och Tinder varit så fullt av karlar och allas blickar dras till vår kära detektivbyrå.”

 

Jelinek

Kom inte på en bättre rubrik och jag börjar bli tjatig. För åttonde gången kan jag konstatera att Ellen Jelinek passar perfekt som inläsare av böckerna om Katarina. Okej?

 

När fåret Shaun tystnar

Ett oväntat dödsfall utanför rättssalen kickar igång vårt åttonde möte med Katarina och Greta. Här blandas huvudintrigen i vanlig ordning med diverse triangeldrama och kärlekstrubbel på ett sätt som håller intresset uppe och den röda tråden slingrar sig vidare. Det är full fart som vanligt och bjuds bubbel, bakverk och misstankar om mord. Humorn är lika trevlig som alltid. Främst garvar jag högt åt Gretas uppesittarkväll med Fåret Shaun – eller var det När lammen tystnar? Men, det måste jag poängtera – Jag vet inte om jag är trög eller missat något, men att Katarina och hennes nemesis var så nära i ålder hade jag inte uppfattat.

 

Känslomässigt centra

Vid det här laget känner man Katarina och Greta väl. Katarinas triangeldrama fortgår och går från klarhet till frågetecken vilket bygger vidare på spänningen kring framtida kärlek. Gretas oväntade Tinder-debut är även den rejält underhållande. Den faktiska anledningen till hennes kärleksbekymmer räknar jag av någon anledning ut så fort som den uppkommer, men det bjuder likförbaskat på en hel del känslor. Och ja. Lite tårar, från mitt håll. Välkomponerat! Det här är nog ett av seriens starkaste inslag.

När grannen tystnar landar på 4,5 av 5 pannkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *