Recension: Skuld

Skuld – Akko 1291, av Niklas Krog

Alltid spännande att bekanta sig med nya författare och Krogs historiska drama har jag sett fram emot!

 

Om boken

“År 1291 är det kristna korsfararriket dömt till undergång. Kuststaden Akko är det sista starka kristna fästet. Stadens invånare bävar inför hotet om en attack från sultanen i Kairo – ett anfall som bara kan sluta på ett sätt. I det ögonblicket anländer Orm Junger med ett av tempelherreordens skepp.

Orm plågas av fruktansvärda minnen från sitt hemland och har flytt in i riddarorden. Han vet att Akkos öde är beseglat, men han har kommit till staden för att dö och ta sin hemlighet med sig. Tempelriddaren Richard de Adelais anar Orms våndor men han ser också något annat. Något som både oroar och förundrar. Adelskvinnan Isabella avskyr sin make och sitt liv, och för henne blir Orm ett mysterium att lösa – något som hjälper henne att härda ut med sin längtan efter Richard. Snart anfaller sultanen med en förkrossande övermakt men Akkos riddarordnar tänker inte ge sig utan kamp. Medan slutstriden rasar flätas de tre huvudpersonernas öden samman och när belägringen är över har alla tre blivit befriade, var och en på sitt sätt.

Skuld är en spänningsroman baserad på historiska händelser. Niklas Krog bygger upp en trovärdig miljö i en berättelse om skuld och förlåtelse, om hur vi formas av vår omgivning och hur svårt det är att bli fri.”

Bengtsson, 1291

Björn Bengtsson står för inläsning och för er som återkommande läser mina recensioner (hej, alla 2!) så är det ingen hemlighet att jag tycker väldans mycket om herr Bengtsson. Med Skuld gör han sig skyldig till en av sina hittills bästa inläsningar.

 

True story, typ

Skuld är baserad på historiska händelser. Hur mycket av berättelsen som är sann vet jag inte, och det spelar ingen roll, för Krog berättar detta historiska krigsdrama på ett så pass levande sätt att jag hade köpt allt med hull och hår även om han introducerade en rosa enhörning på sparkcykel längs Akkos gator. Detaljerna är fina och tar inte för mycket plats, miljöerna känns autentiska och persongalleriet likaså. Det märks att Krog läst på i ämnet.

 

Kors i taket

Själv är jag inte särskilt påläst när det kommer till korsfararna men det är väl knappast någon hemlighet att religion och krig går hand i hand och att religionen fått och får människor att utföra de allra mest monstruösa handlingar. Jag gillar hur Krog fångar sina karaktärer och deras brister. Hur de slåss med sig själva och sina tillkortakommanden (såväl riktiga som påtvingade av religion eller ordenslöften). Folk är varken goda eller onda här och det gillar jag, även om vi naturligtvis ska heja på sidan som berättelsen gynnar. Generellt så brukar jag kunna bli lite lätt ofokuserad av den här typen av böcker men författaren är för listig och välspråkig för att tråka ut mig. Tvärtom drar han mig in med ovan nämnda miljöer, karaktärer och brutaliteter. Och brutalt blir det! De kvinnliga karaktärerna i boken är förhållandevis få och får kanske inte överdrivet stort utrymme men å andra sidan speglar det troligen svunna tider spot-on och bokens fokus är trots allt tempelherreorden. Bokens sista två timmar är bitvis nästan olidligt jäkla spännande och tillhör det mest pulshöjande jag lyssnat till på väldigt länge.

Jag ser verkligen fram emot vad Krog än tänker bjuda oss på härnäst. Och om han någonsin överväger att öppna mathak så hoppas jag att han döper det till … just det: Niklas Krog. Sorry. Jag var tvungen.

 

Skuld landar på 4,5 av 5 pannkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *