Recension: Relationer från en drömmare

Relationer från en drömmare, av Johan Engman

Johan Engman följer upp “Historier från en drömmare” med en ny novellsamling där fokus är relationer.

 

Om boken

“Relationer från en drömmare” består av tretton fristående noveller. Men flera av dem hänger ihop genom att karaktärerna är i samma familj eller bekantskapskrets. Den lilla människans revansch är en röd tråd även i uppföljaren. Relationer är temat den här gången och novellerna handlar om möten, separationer, fördomar, vänskap och kärlek. Engman vårdar sina karaktärer ömt och beskriver dem med värme. Precis som i första boken möter läsaren vanliga människor som kockar, städare och undersköterskor. “Relationer från en drömmare” handlar om vad som händer med oss människor när vi möts, älskar, hatar eller sårar varandra. Det är fantasifullt, personligt och dramatiskt.”

 

Inläsare Karlsson

Precis som i föregående samling är det Sebastian Karlsson som står för inläsningen och han gör det riktigt, riktigt bra!

 

Noveller från en drömmare

Jag skrev själv väldigt mycket noveller fram tills för ett par år sedan (faktum är att jag och herr Engman medverkar tillsammans i några novellsamlingar) och även om jag inte lyssnar på särskilt mycket ljudnoveller så poängterar Johan i förordet fördelar som jag gillar: Det går fort att läsa eller lyssna på en novell. Man kan ta sig an en, lägga ifrån sig boken och sedan ta sig vidare utan att oroa sig för att glömma delar av det man tidigare läst. Det kan leda till en kortare stunds mer fokuserad verklighetsflykt än vad ljudböcker kanske gör för jag kommer relativt ofta på mig själv med att tappa fokus, ibland även i riktigt spännande böcker. Eller glömma detaljer. Ett litet sidospår som egentligen inte har med samlingen i sig att göra.

 

Engmanska berättelser

Jag som nu lyssnat på (med “Historier … ” inräknad) ett tjugotal noveller av Johan Engman, och även läst ett par som inte förekommer i samlingarna börjar känna igen språket och sättet att skriva. Det är alltid välskrivet, karaktärerna är genomtänkta och hinner ofta få ett djup trots kort format. Det pendlar mellan känslosamt och underhållande och han är riktigt duktig på att beskriva mänskliga relationer. Som alltid med novellsamlingar så finns det vissa som fäster sig i minnet mer än andra. Utan att ha lagt titlarna på minnet (hej, guldfiskminne!) så uppskattade jag främst den första med ett möte inför filminspelning av en biografi som får en oväntad vändning och den där trevliga berättelsen som innehåller en match i fäktning (som är en, om inte minnes sviker, något omarbetad version av en novell från en av antologierna vi båda är med i). Genomgående snyggt, intressant och effektivt! Vore kul med en samling skräcknoveller från Engman – “Mardrömmar från en drömmare”, eh?

 

Relationer från en drömmare landar på 4,5 av 5 pannkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *