Recension: Allt för att hitta dig

Allt för att hitta dig, av Nils-Petter Löf

Herr Löf är tillbaka. I höstas blev jag tokförälskad i hans fantastiska “Vad rimmar på Flora?”, som även tog välförtjänt pallplats som en av de tre bästa böcker jag lyssnade på förra året. Genrehopparen och überproduktiva Löf är nu tillbaka med en roman som är en blandning av feelgood, romance med touch av mystik.

 

Om boken

“Oliver Eklund hade redan allt han kan önska sig i livet när han var dryga tjugo år gammal. Trots pengar och framgång krävdes det en olycka för att han skulle finna sin själsfrände. De möttes i totalt mörker och förenades i kärleksrus, men tappade sedan bort varandra.

Långt senare dyker en tonårstjej upp och påstår att hon är Olivers dotter. Tillsammans försöker de hitta hennes mamma som också kan vara Olivers livs kärlek.

Är det som föddes i mörkret lika vackert i dagsljus?”

 

Liljenroth läser

Frans Liljenroth har läst in en del böcker, bland annat ett par av Löfs tidigaste och flera verk av Johan Ring. Jag har alltid gillat honom och jag skulle vilja påstå att det här är hans bästa inläsning hittills – baserat på de alster jag lyssnat på.

 

Kameleonten

Jag tycker själv om att pröva på olika genrer och har i hittills publicerade romaner rört mig mellan dystopi, fantasy, biografi och krim. Någon som också gillar genrehopp är Nils-Petter. Att skriva det man vill snarare än att fastna i ett fack, och att våga leka med genrer, det är moget och spännande författarskap i mina ögon. Det jag kanske främst beundrar Löf för utöver det är förmågan att förmedla oväntade och färgstarka karaktärer. Jag tänker kanske främst på karaktärer som Frida och Göran i Kärnpartiet och… Flora. Förra årets favorit Flora. Nils-Petter Löf kan verkligen konsten att strössla berättelserna med oväntade och spännande perspektiv och “Allt för att hitta dig” är inget undantag. Här finns ett flertal väl utmejslade och intressanta öden att följa.

 

Kärleken övervinner allt

Det är en mycket vacker resa vi får följa med på. En resa som tar oss till ett flertal spännande platser i ett flertal olika länder. Ryssland, USA, Kanada och Island hinner besökas i jakten på kärlek och jag är lite svag för “globetrotteräventyr” oavsett om det handlar om kärlek, jakten på mördare eller jakten på en försvunnen skatt. Främst blir jag oerhört sugen på att åka tillbaks till vackra Island. Slutet är inte riktigt sådär sockrigt som det ofta kan bli i genren och det tackar jag för! Det är en berättelse som intresserar, fascinerar och berör och man blir verkligen engagerad i Olivers jakt. Det finns även ett par trevliga överraskningar längs vägen som Löf förvaltar väl. På det stora hela gillar jag detta skarpt.

 

Allt för att hitta dig landar på 4 av 5 pannkakor.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *