Recension: Öppna sår

Öppna sår, av Pontus Wikner

En ny bekantskap är alltid spännande. Här bjuds vi på en resa ned i en smutsig värld.

Om boken

“En mörk vinterkväll stjäls ett kvinnligt mordoffer från en av polisen bevakad brottsplats i Uppsala. Polisen Gibson och hans kollegor hamnar mitt i ett inferno av trafficking, tvångsprostitution och kalla mord. Polisteamet lär känna en absurd värld driven av hat, pengar och hämnd. En värld där vem som helst kan bli mördare.

Samtidigt lider polisen Oscar, som ingår i spaningsgruppen, av ständiga mardrömmar efter att ha förlorat sin familj i tsunamin i Thailand. Hans dotter återfanns aldrig, men han beslutar sig ändå för att återvända till Thailand för att fiktivt ta hem henne på inrådan från sin psykolog. På plats möter han av en slump någon som känner igen dottern. Han inleder ett intensivt letande efter henne och hittar samma sexhandel som han lämnat hemma i Sverige. Oscar upptäcker att bakom husfasaderna i Uppsala och turistparadiset Thailand tycks samma grymheter pågå.”

 

Kalén-debut

Öppnar sår är den första boken Benny Kalén läser in. Tidigare har han läst in novellen Hon vandrar om natten av Lupina Ojala och gästat podden Monsterboxen. Allt som allt så tycker jag att Kalén lyckas väldigt bra för att vara “första gången”. Han har en röst som är skön att lyssna till och för det mesta tycker jag att inlevelsen ligger bra. Det finns några ställen där ljudkvalitén fallerar något, men det förstör inte helheten. Ser fram emot att lyssna på mer av den här inläsaren!

 

Smart upplagd

Jag läste inte på något om Öppna sår innan lyssning utan valde den faktiskt främst för att jag var nyfiken på att lyssna till Kaléns debut som ljudboksinläsare. Det tar ett tag innan jag kommer in i berättelsen på allvar och jag tror möjligen att en extra omgång i korrekturen hade kunnat kapa bort en del upprepningar och annat, men på det stora hela är det här en väldigt välskriven bok. Och när den väl kommer igång så visar sig en riktigt välkonstruerad berättelse. Inblandningen av tsunamin i Thailand bidrar både till spänning, sorg och realism på ett riktigt bra sätt och boken behandlar ett ämne som är ständigt aktuellt och oerhört viktigt.

Det tar ett tag innan jag får riktig feeling för karaktärerna men även de växer med tiden och på det stora hela tycker jag att det här är en bra debut som lovar väldigt gott inför framtida böcker!

Öppna sår är en bra debut som landar på 3,5 av 5 pannkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *