Recension: Rekryteringen

Rekryteringen, av Caroline Grimwalker

Efter tre suveräna böcker om Vågbrytarna är Grimwalker tillbaka med första delen i en ny hårdkokt, cool spänningsserie.

Om boken

“Ina Farkas, ett hittebarn med trasslig bakgrund, har dragits in i den undre världen där hennes enda barndomsvän Nevena har vuxit upp. Paradoxalt nog har hon i samma veva dessutom arbetat som utredare för polisen i Malmö. En dramatisk händelse som gör att hennes två världar kolliderar gör att Ina hamnar i fängelse för mord, men innan hon vet ordet av är hon frisläppt igen och hatad av både poliserna hon brukade jobba med och den kriminella familjen hon var en del av.

När allt ser som mörkast ut och Ina funderar på att antingen emigrera, eller bara rätt och slätt ta livet av sig, så händer något. Det kommer ett rekommenderat brev med en förstaklassbiljett till en paradisö. Ett helt nytt pass, med ett annat namn – Isabella King – men hennes bild. Avsändaren är en hemlig organisation med till synes oändliga resurser, och de vill att Ina ska bli en del av deras team. De kallar sig Trickster …

Organisationens enda krav är att Ina måste kapa banden med allt och alla i sitt gamla liv och påbörja ett nytt tillsammans med dem. Om hon går med på erbjudandet vill de att hon som sitt första uppdrag ska infiltrera ledarskiktet i den svenska extremhögern. Är Ina Farkas villig att offra allt för att bli en Trickster?”

 

Trickster-Leining

Gunilla Leining, denna veteran och tillika en av ljudboksvärldens mest anlitade inläsare, gör en stadig grej av Trickster. ‘Nuff said.

 

Fascist, javisst

Infiltrationstemat är välanvänt både inom litteratur, film och tv-serier (inser att tredje delen i min serie om Conny Erixon också innehåller det) men det är tacksamt och lätt att variera. Att jag älskar Grimwalkers språk och förmåga att bygga upp spänning med oväntade vändningar (detta gäller båda makarna då deras böcker, som jag nämnt tidigare, påminner om varandra till stil och utförande så mycket att de ibland är svåra att särskilja) är knappast något nytt. Det finns en anledning till att Trickster Del 1 klättrar på Storytel-listorna lika snabbt som den där växande zombiehorden utanför Jerusalems murar i World War Z (syftar på den halvdana filmen, inte den litterära förlagan, rec. anm).

 

Ankläppar och k-pist

I vanlig ordning bjuder Grimwalker på en blandning av spänning och humor och jag älskar allt ifrån bakgrundshistorien till förvandlingen och den snyggt iscensatta infiltrationen. Miljöerna känns oerhört verkliga och levande, karaktärerna likaså. Och nog är det kul att läsa om de högerextrema och deras trevande logik och unkna kvinnosyn. Jag fascineras av beskrivningarna av deras diverse möten och tillställningar utan att själv ha en aning om hur nära sanningen de ligger. Jäkligt snyggt iscensatt är det i hur som helst.

Jag gillar det här väldigt mycket, som ni säkert förstår. Det finns någon bit runt mittpartiet där tempot svajar lite, men så är det första delen i en ny serie och jag inser att jag är bortskämd med Grimwalkers vanliga Autobahn-fart. Jag ser verkligen fram emot nästa del. Det ska bli kul att se om detta lyckas överträffa suveräna Vågbrytar-trilogin.

Rekryteringen lyckas med 4,5 av 5 infiltrationspannkakor.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *