Recension: Go big or go home

Go big or go home, av Niclas Christoffer

Uppföljaren till fantastiska Losing big or losing everything är så pass vågad som ungdomsbok att den fysiska utgåvan kommer med en varningstext. Lite som CD-skivorna med “Explicit content”-label som morsan inte ville att man skulle köpa.

Om boken

“I Losing big or losing everything fick vi möta Xerena, en arg fjortonåring i ett Sverige som blivit ett hälsofascistiskt land. Nu kommer den fristående fortsättningen – Go big or go home.

Efter att ha blivit känd i viktdokusåpan Losing big or losing everything vill Xerena bara dra sig undan och bli lämnad i fred. Alla hon bryr sig om är borta. Men snart hamnar hon i nästa helvetiska dokusåpa – mot sin vilja: Go big or go home. I ett fångläger i Nya Norrland måste män och kvinnor ur motståndsrörelsen tävla mot varandra i rå överlevnad. Utmaningarna är grymma och produktionsbolaget gör allt för att vända de tävlande mot varandra. Den enda som kommer att överleva den här tävlingen är vinnaren …

Niclas Christoffer skriver så spännande att man sträckläser om ett dystopiskt framtida Sverige där döden i direktsändning höjer tittarsiffrorna till skyarna och alla som protesterar mot samhällsordningen riskerar att dömas till döden.”

 

Ahrdén läser

Hanna Ardéhn, känd från bland annat Netflix-serien Störst av allt, står åter för inläsning. Jag tycker att hon gör det väldigt bra. ‘Nuff said.

 

Full fart

Det är ingen hemlighet att jag verkligen älskade första boken. Niclas målar upp en sorglig, läskig och intressant framtid. Det som bjuds är en blandning av Hunger Games och Biggest Loser. Go big or go home tar upp taktpinnen där första slutade och Xerena slängs in i en ny helvetisk produktion. Go big… bjuder på spänning från början till slut och det är verkligen inte många sekunder man får till att andas ut. Precis som jag vill ha det.

 

Våldsamt och spännande

Ja, det är våldsamt. Väldigt våldsamt för att vara en ungdomsbok – även om Niclas inte vältrar sig i onödiga detaljer. Tvärtom är våldet snyggt skött. Han lyckas få till en intressant intrig och fantasi finns det gott om. Uppföljaren är dock betydligt mer action- och spänningsfokuserad än första, vilket inte är konstigt. I den första lades stort fokus på att måla upp visionen av framtiden, vilket jag tyckte gjordes helt mästerligt. Men här är som sagt mer fokus på att driva oss framåt i berättelsen. Detta inte menat som något negativt, men innehållet är helt enkelt lite tunnare för att ge mer utrymme för några riktigt jäkla spännande och hemska scener. Det här är spänning på riktigt hög nivå. Välskrivet som fasen och jag önskar någonstans att jag fick läsa eller lyssna på de här böckerna i min ungdom (who am I kidding, jag är fortfarande ung, eller?), även om innehållet bör tilltala vuxna minst lika mycket. Inte minst den härliga samhällssatiren.

 

Go big or go home kammar hem fullpott. 5 av 5 pannkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *