Recension: Lagt kort ligger

Lagt kort ligger, av Johanna Sernelin

Sernelin är en ny bekantskap för mig och här väljer jag, som så ofta förut, att dra igång ljudboken utan att ha läst mig till intrigen. Mer spännande så!

Om boken

“När Rickard, som annars ser sig som en briljant pokerspelare, förlorar en stor summa pengar, hotas han till livet om skulden inte återbetalas. Han flyr till Mallorca där han träffar änkan Kristina som vid 57 års ålder samlat på sig mer än pengar i sitt bagage. Hon tillbringar ensamma dagar i en solstol. När hon tror att det faktiskt går att dö av tristess dyker en yngre man upp och ler charmigt.”

 

Åkerbloms trygga stämma

Jag har sagt det förr och säger det igen: Viktor Åkerblom är en av mina absoluta favoriter. Han gör här, i vanlig ordning, en suverän inläsning och jag tycker ta mig tusan att att han bitvis får den erotiska laddningen mellan huvudkaraktärerna att spraka.

 

Fifty shades of cash

Nä. Det är inga läderpiskor och walk-in-bondage-closets i Sernelins roman, men till skillnad från Fifty shades så är det här faktiskt rätt hett. Vi bjuds på en blandning av kriminalare, romance och erotik och jag tycker att Sernelin får till det på ett så jäkla snyggt vis. De olika ingredienserna blandas och gifter sig liksom. Ibland är det underhållande och lite småmysigt, sen varvas det med lite erotisk laddning och sekunden efter dropkickar Rickard en skum figur i en hotellkorridor. Det bästa av flera världar liksom.

 

Eggande spänning

Jag gillar intrigen i den här boken. Den är enkel och samtidigt inte men framförallt utvecklas den på ett riktigt intressant sätt. Rickard är i grund och botten ganska blåst men oerhört underhållande att följa när han försöker charma sig till pengar, kåtar upp sig och kärar ner sig samtidigt som klockan tickar mot säker vendetta och folk i hans närhet ligger i farozonen. Kristina är även hon spännande att följa. Nedbruten, ensam och sorglig, närhetstörstande fast hon kanske inte trodde det själv och mitt i allt visar hon sig ganska stark. Jag älskar Sernelins sätt att skriva och måste faktiskt tillstå att språkbruket i Lagt kort ligger påminner en del om min egen Gourmand – Korta, rappa meningar som för intrigen framåt. Intelligent, underfundig humor. Ja, där gav mig själv en klapp på axeln, men det var främst menat som en stående ovation till Johanna Sernelin. Här har vi en författare vars litterära framsteg jag kommer att följa med nöje (OBS! No stalkning intended). Spänningsmomenten är snygga, men det är den erotiska laddningen som lyfter det hela lite extra. Det är beskrivet både underhållande och upphetsande och när de här två uppenbart superkåta karaktärerna eggat varandra ett bra tag vill man liksom göra en Monty Python och skrika “GET ON WITH IT!”. Och här kommer en av få saker jag kommer att gnälla över i denna annars lovordande, högtflygande recension: Rickard och Kristinas trevande närmande blir lite tjatigt stundtals. Det kanske är ett par beskrivningar för mycket av hur de klär av varandra med blicken eller dylikt. Då är det tur att Sernelin är skicklig och blandar in spänningsmomenten eller den där skumma stalkern i strumpor och sandaler som tillför mycket. Jo, en liten sak till: En oerhört begåvad, framgångsrik och snabbproducerande författare med imponerande flint rättade mig en gång tidigt i författarskapet: Man skriver tillbringa. Inte spendera. Man tillbringar tid och spenderar pengar.

Ett förekommande fenomen i boken är att perspektiven emellanåt raskt skiftar mellan två (och ibland tre) karaktärer i ett och samma kapitel. Det här är en balansgång och något jag tror att man generellt ska hålla sig ifrån. Ett kapitel – Ett perspektiv använder jag som generell regel. Det här perspektivskivandet är en sak jag hade kunnat störa mig på oerhört mycket, men av någon anledning tycker jag att det funkar här.

Så. Det här blev en av mina längre recensioner. Puh. Som ni förstår av ovan så tycker jag oerhört mycket om den här krimerotiska (ny genre någon?) Mallorca-vistelsen. Well done, Johanna! Och till ditt fortsatta författarskap vill jag bara säga en sista sak: GET ON WITH IT!

Författare Johanna Sernelin. Foto: Veronica Eng

Lagt kort ligger kammar hem fullpott. 5 av 5 extatiska pannkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *