Recension: Selektiva Selma

Selektiva Selma, av Josefine Sandblom

Sandblom har skrivit en bok om en missnöjd pensionär. Nä, riktigt så enkelt är det inte!

Om boken

“Selma är inte nöjd med speciellt mycket i sin pensionärstillvaro i Motala. Ingenting alls, för att vara exakt. Hennes få vänner har dött i cancer och annan jävelskap, och hon önskar allt oftare att hennes trista karl ska gå samma väg till mötes.
För att behålla någon form av livslust och uppleva spänning i livet rör hon sig lite utanför lagen.

I Borensberg två mil därifrån saknar Eva-Lisa sitt sociala nätverk. Hon lämnade Stockholm för kärlekens skull, men mannen i fråga har nu lämnat henne för grannens artonåriga dotter.
Kvar blev hon med deras tolvåriga son, skammen, huslånet och ett underbetalt jobb på Motala Lasarett.

När Selma tvingas åka in till sjukhuset med akuta magsmärtor möts de två kvinnorna. En trevande vänskap växer fram och efter det blir ingenting någonsin sig likt igen.”

 

Lyckat med Lyckow

Maria Lyckow är uppläsare. Tidigare har jag bara hört hennes inläsningar av diverse krim/spänning. Jag tycker till en början att hon känns lite malplacerad, men jag vänjer mig snabbt och inser att hon passar jäkligt bra till Selmas äventyr. Och hon gör det förbaskat bra!

 

Missnöjd i Motala

Det finns många böcker och filmer om buttra, missnöjda människor. Såväl äldre som yngre. Och jag älskar det. Det funkar alltid (nästan). Det här är välskrivet, underhållande, bitvis jäkligt roligt och även lite känslosamt. Selma är en förbaskat älskvärd karaktär. Detsamma gäller Fridolf, Eva-Lisa och alla andra vi får lära känna. Karaktärerna är intressanta, deras resor likaså. Det är en klassisk feelgood med alla tänkbara och nödvändiga ingredienser – och skulle passa förbaskat bra som film. Jag gillar även att Sandblom på ett snyggt och effektivt sätt blandar in allvarligare ämnen som skänker en extra dimension till en i grund och botten väldigt enkel och välbeprövad intrig. Det är smart och vackert. Naturligtvis kan jag dra likheter mellan Selma och min egen kommande bok (eller snarare böcker!) om Edda. Edda är långt ifrån lika missnöjd med tillvaron som Selma till en början är, men de två hade garanterat blivit bästa vänner om de mötts.

Avslutningsvis vill jag påtala, om ni på något sätt lyckats missa det i ovan text, att jag tycker väldigt mycket om Selektiva Selma (av någon jävla anledning tänker jag direkt på Ledin-låten Sensuella Isabella när jag läser titeln – vilket blev ytterligare lite roligare när Ledin nämns som hastigast någonstans i bokens början). En riktigt trevlig feelgood med trevligt djup och bra budskap. Och som alltid är det lite trevligt att bryta av mörker och våldsamheter för lite pensiofeelgood.

Författare Josefine Sandblom posar intill Selma-omslaget. Foto: Eva Lindblad

Selektiva Selma landar på 4,5 av 5 pannkakor. Utan kladdig sylt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *