Recension: Mullvaden

Mullvaden, av Anna Karolina

Fjärde boken om snuten Amanda Paller är äntligen här!

Om boken

“Polisen Amanda Paller får i uppdrag att infiltrera Benny Berg, Sveriges största tillverkare av metamfetamin som lever ett nedtonat Svenssonliv. Operationen leds av aktionsgruppen i Stockholm. Amanda ska tillsammans med kollegan Tony Seger spela ett nygift par som flyttar in i familjen Bergs radhusområde. Relationen till kollegan försvårar uppdraget – Tony avskyr Amanda. För det är ju ingen hemlighet inom kåren att Amanda har barn med värdetransportrånaren och polismördaren Adnan Nasimi.”

 

Granberg

I Mullvaden och nyinspelningarna av seriens tre tidigare delar är det Fredde Granberg som står för inläsning. Jag är lite partisk i det här fallet, men kan säga att ja, han gör ett suveränt jobb.

 

Amanda och Adnan, sitting in a tree

Berättelsen om Amanda och Adnan fortsätter och jag gillar sättet Anna Karolina för berättelsen om dem vidare. Adnan är en ganska osäker kille under ytan och Amanda bär också ett hårt skal. Deras vägar har korsats redan i bok ett och sedan dess har relationen utvecklats till vad den är idag – komplicerad, minst sagt. Det ska sägas direkt: i Mullvaden känner man igen mycket från tidigare böcker – Karaktärer som återkommer. Det rappa språket med snygga dialoger. Men. Det är mycket som är annorlunda. Jag hade förväntat mig en bok med samma hårda, råa ton som de tre första. Det och samma pulshöjande intensitet. Men Mullvaden är inte riktigt den boken. Inget negativt menat med det, egentligen, men här bjuds vi på något annat. Visst är det bitvis våldsamt, men inte alls på samma sätt. Det är spännande, men inte på samma plattan-i-mattan-sätt som tidigare. Istället rör sig intrigen i Mullvaden något långsammare och handlar betydligt mycket mer om mänskliga relationer – Både vad gäller Amandas komplicerade relation till såväl Adnan som sin kollega med vilken hon spelar äkta make för att infiltrera ett drognätverk, men även antagonisternas relationer får en djupdykning som varar boken ut. Och jag gillar det. Karaktärerna är intressanta, välmejslade och härliga att följa. “Blondies” lilla gästspel blir exempelvis mycket mer än bara det. Främst när man känner verklighetens förlaga. Det ger en extra dimension, inte minst när det visar sig att just den här karaktären faktiskt förhöjer upplevelsen och blir viktig, ja nästan avgörande, för handlingen.

Jag hade som tidigare nämnt förväntat mig något annat av Mullvaden, en bok jag verkligen sett fram emot. De förväntningarna infriades inte riktigt, just med tanke på att det jag bjuds på är något annat än jag hade väntat mig, men det gör inget. Det här är en annan typ av spänningsroman och jag gillar det. Jag kan tycka att snutarna bitvis agerar lite väl dumt, snudd på naivt, men det fungerar – vilket möjliggörs tack vare att Anna Karolina är en så pass slipad författare. Jag kan även tycka att Amandas trånande efter Adnan blir lite väl tjatigt, främst i ett par passager med upprepning, men det är inget som direkt tynger boken. Även om Mullvaden som sagt inte bjuder på samma råa, intensiva åktur som de första böckerna så är den spännande, förbaskat välskriven och riktigt underhållande rakt igenom. Alla borde ha en Blondie i sina liv.

Författare Anna Karolina. Foto: Lars Jansson

Mullvaden landar på 4 av 5 pannkakor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *