Recension: Bortbytaren

Bortbytaren, av Anders De La Motte

De La Motte är en omtyckt författare. För egen del är det här faktiskt min första bekantskap med honom.

Om boken

“Den egensinniga kriminalinspektören Leonore Asker ser ut att ha chefskapet för Malmös grova brottsrotel inom räckhåll. Men mitt i ett högprofilerat kidnappningsfall väljer ledningen att ”befordra” henne till chef över den så kallade Avdelningen för förlorade själar, en enhet för udda utredningsärenden i polishusets källare.

Trots förödmjukelsen dras Asker in i ett av de egendomliga fallen. Någon placerar ut små olycksbådande figurer i ett modelljärnvägslandskap och en av dem visar sig föreställa den kidnappade kvinnan.

Fallets kopplingar till det gömda och förfallna får Asker att kontakta Martin Hill, lektor i arkitektur med ett intresse för urban exploration. Snart misstänker Asker och Hill att bortom det till synes banala ruvar en ovanlig sorts ondska.”

 

Leining läser

Veteranen Gunilla Leining står för inläsning. Inget att orda om här. Hon gör det som vanligt mazarinbra.

 

Asker in i elden

Leo Asker är en mycket lyckad och intressant karaktär att följa. Detsamma gäller många av de andra karaktärer vi får träffa på under resans gång. Miljöerna känns för genren något annorlunda, vilket är uppfriskande. Detaljerna kring modelljärnvägen gillar jag lite extra mycket. Det här är en väldigt välskriven, smart och trevlig bok. Ändå tar det ett litet tag innan jag verkligen kommer in i den och jag upplever den inte som någon direkt pulshöjande spänning. Intrigen är intressant och svängarna den tar trevliga men den stora behållningen är nog faktiskt det rika persongalleriet och en del trevlig humor. Jag ser fram att få se vad Asker hittar på härnäst!

En liten ankedot, och såna vet ni att jag gillar, är att jag första gången jag såg författarens namn på ett omslag läste fel. Jag trodde att det var den skallige rynka-på-pannan-och-se-sur-ut-när-du-stirrar-in-i-kameran-och-beklagar-dig-“journalisten” Anders Lamotte som sadlat om till deckarförfattare. Det var ju tack och lov fel. Undrade för ett ögonblick om man var tvungen att swisha för att lyssna på böckerna…

Författare Anders De La Motte

Bortbytaren landar på 4 av 5 pannkakor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *