Får man läsa böcker på arbetstid?

Det finns vissa yrken som är väldigt lugna och stabila.

Tex om du är på ett prov dvs du är kontrollant för tex högskoleprovet då sitter du bara i lärarbänken och kontrollerar att ingen fuskar och sköter sig. Ofta ser man dem sitta med en bok i handen och läser. De kan heller inte slappna av och läsa utan läser några rader och sedan tittar upp med jämna mellanrum. De får heller ingen ro att läsa utan måste konstant titta på alla som skriver tentamen.

Det finns också arbetsplatser som tex att sitta i en reception och då har de också mycket tid över om det är lågsäsong. Då sitter de också och läser en bok mellan varven för att då och då ta hand om kunder som kliver in och vill ha ett rum eller konferens lokal. Då lämnar man snällt i från sig boken och tar hand om kunde. När man jobbar så kan man också ta tid för att se hur mycket man hinner läsa bara för skoj skull. Arbetsplatser har annars sina egna tidsrapportering för att kunna räkna ut hur mycket var och en jobbar.

Förr i tiden så gjorde man inte så på tex Macdonalds. När det inte fanns några kunder fick personalen sitta i väntrummet utan lön eller någon typ av ersättning. De fick endast betalt när det klev in en kund de skulle ta hand om. Detta är strängt förbjuden att låta personalen utnyttjas dvs genom prestation och inte tid. Vad man däremot kan göra är att ge en grundlön samt provision baserat på prestation. Enbart prestation får man inte göra och ingen fackföreningen stödjer denna typ av jobb mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *