Recension: Spår av gudar

Spår av gudar, av Jesper Ersgård

Tredje delen i Ersgårds sci-fi-actionserie Sky & Fall är här!

Om boken

“En filmstjärna, en småskurk och ett fynd i Sibirien som förändrar allt, för oss alla. Tredje boken i den oerhört spännande serien om Rebecca Skyler och Alexander DeFall.

Jagade av både polisen och Cornucopia måste Alexander och Rebecca leta reda på den mystiska kvinnan på fotot från 1942 – den riktiga Rebecca Skyler. Kanske vet hon vem Alexander egentligen är och var han kommer ifrån? Kanske kan hon även avslöja hemligheten bakom den silvriga staven och vilka som egentligen ligger bakom den mystiska organisationen Cornucopia som nu gör allt för att stoppa dem?

Samtidigt sker märkliga saker med de två kuberna. Den ena färdas med en ofattbar hastighet under vattnet mot ett okänt mål. Den andra, som undersöks av major Henrix i Area 51, tycks kunna påverka människor i sin närhet såväl fysiskt som psykiskt. Steg för steg inser Hendrix sanningen bakom kuberna och den mystiska staven – en sanning som inte bara är överraskande utan även utgör ett hot mot hela mänskligheten …
Spår av gudar är den sista boken i den första trilogin om Alexander DeFall och Rebecca Skyler, som inleddes med Röd gryning och Blå skymning. Här får historien sin slutgiltiga, spektakulära upplösning som är lika andlöst spännande som chockartat oväntad.”

 

Granberg

Som i tidigare delar är det Granberg som lånar sin trygga röst till äventyret och han gör det med bravur. Som alltid.

 

Sci-fi i stora lass

Något jag verkligen uppskattar med Storytel Original utöver att deras utgivning som vanligt håller enormt hög klass är det faktum att man faktiskt vågar satsa på lite oväntat. Ersgård har ju gjort sig känd som en av landets absolut bästa sci-fi-författare (och en av Sveriges bästa författare enligt min ödmjuka åsikt) och sci-fi är generellt sett en väldigt liten genre trots att det rent internationellt troligen säljer ganska bra. Att man vågar göra såna här satsningar i ett land där merparten konsumerar deckare/krim gör mig lite smålycklig i själen. Missförstå mig rätt: Ersgårds böcker är inte “bara” sci-fi. Både den här och främst fantastiska “1986” är lika mycket spänningsroman som sci-fi i mina ögon (eller öron, ty det är trumhinnorna som fått njuta till detta). Precis som i tidigare delar levererar “Spår av gudar” snabb, smart och underhållande spänning. Karaktärerna utvecklas och känns här kanske något mer intressanta än de inledningsvis gjort och inte minst får Ersgård till flera trevliga vändningar som kretsar kring karaktärerna (Duh! Hela intrigen kretsat såklart kring karaktärerna, men nu ska inte vara såna!). Korta kapitel, välskrivet, pulshöjande och humoristiskt. I vanlig ordning älskar jag Ersgårds ständiga flirtande med filmvärlden och referenserna haglar. Sci-fi, action, spänning och gamla nazistskatter. What’s not to love? Det bräcker ju fortfarande inte “1986” (ursäkta om jag återkommande tjatar om denna men… Lyssna på de tre böckerna och ni kommer förstå varför), men att försöka överträffa sig själv är ju annars en ganska angenäm uppgift för en ordkonstnär som Ersgård, eller hur?

Det syns i blicken att Ersgård just kläckt en idé till ett nytt manus.

Spår av gudar belönas med 4,5 av 5 pannkakor med spår av sylt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *