Recension: Elden ska falna

Elden ska falna, av Linda Ståhl

Ståhls debut Syndaren ska vakna nominerades till Crimetime Awards Årets deckardebut. Hur håller uppföljaren?

Om boken

“Ett flyktingboende brinner ner. När elden lagt sig upptäcks kvarlevorna av ett spädbarn i askan. Ingen vet var barnet kommer ifrån, eller vilka föräldrarna är. Kort därpå hittas en ung mamma på stranden i Höllviken, mördad.

Kriminalchef Reub Thelander leder den komplexa mordutredningen tillsammans med kollegorna vid Vellingepolisen. Parallellt ställs de inför svåra dilemman. Estrid Berg är precis på väg att återgå i tjänst efter sin föräldraledighet när en katastrof inträffar. Claes Trygg inleder en förbjuden relation med en kvinna som förekommer i utredningen, en överlevare med mer mörker i sitt förflutna än han först förstår.”

 

Lyckat med Lyckow

Veteranen Maria Lyckow står för inläsning. Gör ett suveränt jobb. Märkligt att det talas rikssvenska i Skåne, men ganska skönt!

 

Pulshöjande normbryt

Precis som i första boken följer vi icke-binära Reub Thelander och bjuds på så vis på en typ av karaktär som genren (och litteraturen i stort, kanske kan tilläggas) inte är bortskämd med. Reub är en stark, smart och intressant karaktär och tema transfobi som tas upp är intressant, men tar ingen större plats. Jag var väldigt förtjust i Linda Ståhls debut som var välskriven och smart. Uppföljaren är faktiskt ett snäpp bättre. Intrigen är intressant, mörk och medryckande. Tema utsatthet gestaltas på fler än ett sätt och ur fler än ett perspektiv. Det är aktuella teman som tas upp överlag och karaktärerna känns alla levande och intressanta. Och när det kommer till karaktärer så ska sägas att det bitvis är ganska många livsöden att hålla koll på – Och det här kan lätt bli ett problem och i värsta fall sinka en intressant historia när man stundtals tappar bort sig – Tack och lov är Ståhl så pass duktig i sitt upplägg att det inte är några problem att hålla isär ensembeln. Välskrivet, pulshöjande, medryckande – och i vissa mörkare delar kokar blodet nästan.

Elden ska falna är en förbaskat bra uppföljare som lovar gott inför kommande delar – och nog lämnas vi med ett par cliffhangers på det rent privata planet efter huvudintrigens upplösning?

Linda Ståhl garvar åt sin egen bok. Eller är det stolthet som lyser i ögonen? Det borde det vara.

Elden ska falna landar på 4,5 av 5 pannkakor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *