Recension: Mitt ibland oss

Mitt ibland oss, av Evin Cetin och Jens Liljestrand

Advokaten Evin Cetin ger oss en skrämmande och fascinerande inblick i gängkriminaliteten. Boken är skriven tillsammans med prisade journalisten Jens Liljestrand.

Om boken

“Hur blev dödsskjutningar bland unga män en del av vardagslunken i ett av världens rikaste länder?

I sitt jobb som advokat har Evin Cetin mött såväl offren som förövarna i det gängvåld som skakat om vårt svenska samhälle. I “Mitt ibland oss” träffar hon huvudpersonerna själva: dem som beställer morden, dem som lever med ett pris på sitt huvud och dem som rekryterar narkotikans barnsoldater. Genom deras berättelser kastar Cetin nytt ljus på frågan ingen verkar kunna besvara: Vad är det som händer – och går det att stoppa?”

 

The more the merrier

Mitt ibland oss har flera inläsare. Anja Lundqvist, Jens Liljestrand, Philomène Grandin, Roy Rizk samsas om ordet. Anja läser in själva grundberättelsen. Evin har träffat och intervjuat ett flertal människor involverade i dne här världen. Roy ger röst åt de manliga busarna medan Philomène tar de kvinnliga perspektiven. Ett grepp jag gillar skarpt.

 

Knock-out

Det här är, som rubriken avslöjar, inget annat än en knock-out. Ett slag i magen. Det här är en förbaskat fascinerande och skrämmande bok. En värld så nära min egen men ändå så långt bort. Premisserna för livet de här människorna lever, främst killar, är så mörka. Man gör allt för pengar – och pengar tjänar man i massor om man gör rätt. Och tar risker. Och risken? Att få en kula i pannan, eller att någon i familjen råkar bli collateral damage. Det är intressant att följa och ta del av den här sidan av samhället. Bristen på respekt för mänskligt liv är nog det som skrämmer mest. De som är något äldre, och då snackar vi ju snubbar i sådär tjugofemårsåldern, som beskriver hänsynslösheten hos den yngre generationen. Att det någonstans funnits någon form av “hederskodex” kring att barn, gamla och kvinnor – utomstående – inte ska komma till skada. Att den nya generationen utan problem kan peppra en lägenhetsdörr med automatgevär utan en tanke på vilka som befinner sig på andra sidan utöver deras måltavla.

Det är sällan jag dras in i en bok på det här viset. Jag är verkligen helt fast från första stund. Evins perspektiv och hennes personliga reflektioner är oerhört intressanta att ta del av. Och vi kan lugnt säga att det inte är något fint framtidsscenario som målas upp. Vi lever i en vardag där dödsskjutningar tillhör vanligheten, där man knappt ens reagerar över såna inslag i nyheterna. “Jaha, idag igen?” Och begrepp som självsanering. Skrämmande. Men det är ju så: Så länge det finns efterfrågan på droger existerar gängen. Och för en som levt ett liv förskonad från allt vad droger heter är det ganska läskigt – men föga överraskande – hur utbredd användningen är hos gemene man. Jag säger inget om det i sig – Jag skiter fullständigt i om folk drar i sig näsgodis på löpande band. I praktiken. Vi vet väl alla att alkohol hade blivit totalförbjudet om det introducerats i samhället idag och inte redan varit en vedertagen självklarhet? Vem som missbrukar vad bryr jag mig inte om, däremot har jag oerhört svårt att förstå hur man kan köpa på sig eller nyttja substanserna med vetskapen om industrin som ligger bakom och alla offer den skördar. Nog om nog.

Mitt ibland oss är en av de starkaste böcker jag lyssnat på i år.

Evin Cetin och Jens Liljestrand

Fullpott. Mitt ibland oss landar på 5 av 5 pannkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *