Recension: Eldsmärkt

Eldsmärkt, av Anna Granlnd

Eldsmärkt är andra delen i Granlunds serie om Östermalms brandstation.

Om boken

“Brandingenjör Jessica Frank kastas rakt in i hetluften när en hänsynslös pyroman börjar härja i Stockholmsområdet. Flera människor råkar illa ut och alla offer tycks ha något gemensamt, frågan är bara vad, eller vem?

Medan brandmästare Stefan Berg och grupp 4 på Östermalms brandstation kämpar för att rädda liv, dras Jessica allt längre in i polisutredningen kring dåden. Spåren tar henne bakåt i tiden och gamla sår rivs upp. Men sökandet efter gåtans lösning är inte utan risker. För ibland lurar den verkliga faran närmare än vi vågar tro.”

 

Berntson

Som inläsare hittar vi, precis som i första delen, Sofia Berntson. En av mina personliga favoriter, vilket inte är någon hemlighet. Hon gör i vanlig ordning ett suveränt jobb med att blåsa liv o Granlunds ord.

 

Hett om öronen

Det har gått runt två år sen jag lyssnade på första delen, Den röde hanen, så jag har den inte färskt i minnet. Däremot minns jag att jag tyckte om den. Något jag med säkerhet kan säga är dock att uppföljaren är snäppet bättre, som ofta är fallet. Den är förbaskat välskriven, kanske något tightare och mer intensiv än den första. Och sen har vi ju det klassiska – Nu har vi lärt känna karaktärerna lite så startsträckan är inte lika lång. Jag upplever även att det mesta kring karaktärerna fördjupas. En av sakerna jag minns vagt från den första var att jag kunde tycka att vissa karaktärer förblev ganska ytliga och så kan det ju ofta vara i första delen av en tänkt serie.

Vi dras snabbt in i intrigen som är snyggt iscensatt och väl genomtänkt. Jessica Frank är en intressant huvudkaraktär som även hon växer och vändorna kring hennes privatliv känns även de intressanta och inte bara som utbyggnad. Man planterar ut frön till vändningar i intrigen på ett snyggt sätt som inte förtar spänningen – även när man man (eller åtminstone) börjar ana hur saker och ting ligger till. Det är överlag snyggt konstruerat, intensivt och spännande.

Det är väl inte mycket mer att säga än att jag verkligen ser fram emot del tre, Se dig brinna, som kommer så snart som 10/1-2023.

 

Eldsmärkt landar på 4,5 av 5 pannkakor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *