Recension: Sektion M, del 1-3

Sektion M del 1-3, av Christina Larsson

Sektion M är min första bekantskap med Christina Larsson, en trevlig sådan. Att jag väljer att recensera de första tre delarna “på ett bräde” beror dels på att de har en röd tråd (duh!) och för att de tre första läses in av samma inläsare – vilket ändras i del 4 och 5.

Om böckerna:

Sektion M är en specialenhet inom polisen, skapad för att lösa speciellt komplicerade mord. Då Nora Feller tvingas lämna sitt arbete som polis i Katrineholm söker hon en tjänst hos Sektion M, och till sin egen förvåning får hon den. Mottagandet är väl allt annat än varmt, även om hon hittar bundsförvanter.

Del 1: Varbergs kommundirektör hittas brutalt nerhuggen i Grå munken på Varbergs fästning och Nora sugs snabbt in i teamets kirurgiska sätt att arbeta på.

Del 2: En kvinna hittas död i sin swimmingpool, med händer och fötter bakbundna. Sektion M kopplas in och kvinnan visar sig ha varit involverad i flera stora affärsprojekt som mordet möjligen kan vara kopplade till. Samtidigt verkar alla i Sektion M ha en hållhake på varandra och Nora kan inte lite på sina kollegor. Men hotet kommer även utifrån, från det förflutna.

Del 3: Sektion M beger sig till Katrineholm för att undersöka det brutala mordet på rättsläkaren Nils Sachs. Uppdraget väcker starka känslor hos Nora Feller; Nils var nämligen en av dem som fick henne att lämna sin tidigare tjänst hos polisen. Stämningen i sektionen är fortsatt minst sagt skakig.

 

Teater Ewerlöf

Katarina Ewerlöf är en inläsare som ofta diskuteras i ljudboksgrupper. Personligen har jag svårt för de inläsningar som blir för teatrala. När hon läser in lite mer “avskalat” tycker jag att Ewerlöf kan vara helt fenomenal. De här inläsningarna platsar in någonstans i mellanskiktet. Ibland är det bra, men ibland tar det över lite väl.

 

Sektion M – med rätt att utreda

Det ska sägas direkt att jag gillar det här. Språket, drivet, karaktärerna, intrigerna – jag kastas snabbt in i samtliga tre delar och den röda tråden kring Noras privatliv och de återkommande utmaningarna med samarbetet i gruppen en viktig och spännande del av “världsbygget”. Morden som utreds är intressanta och, främst i de två första delarna, lite spektakulära. Så även utredningsarbetet.

En sak som slår mig är att varje individuell bok känns betydligt längre än de faktiskt är – de klockar in på ungefär sex timmar styck. Att de känns längre beror alltså inte på att de skulle vara tråkiga – för framåtdrivet är konstant och farten relativt hög – snarare beror det på att Larsson lyckas fylla böckerna med så mycket innehåll, liv, vändningar och intressanta karaktärer. Nora vet aldrig riktigt vem hon kan lita på, vilket gör att det uppstår något av en katt-och-råtta-lek även utanför de speciella mordfallen. En trevlig extrakrydda.

Jag gillar det här – väldigt mycket. Rent innehållsmässigt har jag egentligen inget att klaga ned på utan det allra mesta sitter – och tilltalar. Jag har några andra böcker som behöver gå före, men ser fram emot att lyssna vidare – I del 4 är det Malmsjö som tar över inläsningen och del 5 är dessutom skriven ihop med en av mina personliga favoriter – Caroline Grimwalker. Spännande!

Det blir faktiskt ett samlat betyg, då jag anser samtliga tre delar hålla ganska exakt samma klass.

Sektion M del 1-3 landar på 4 av 5 pannkakor.

Ett svar på ”Recension: Sektion M, del 1-3”

  1. Tusen tack för din fina recension! ???????????? Extrakul att läsa eftersom del 6, snart släpps! Jag lovar att det kommer att bli en brutal upplösning med oväntade vändningar och avslöjade! ????⚰️ Battle Royal de luxe ????

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *