Recension: Medlaren

Medlaren, av Jenny Rogneby

Rogneby är en av våra riktigt framgångsrika deckarförfattare. Efter fem böcker om Leona bjuder hon nu på första delen i en ny serie.

Om boken

“En av våra allra största deckarförfattare gör det igen. Med den alldeles nya deckarkaraktären Angela Lans vrider Jenny Rogneby återigen på läsarens vinklar och perspektiv.

En kvinna blir brutalt våldtagen efter en utekväll med en väninna. Våldtäktsmannen döms och avtjänar sitt straff i ”sexbunkern” på Norrtäljeanstalten. När frigivning närmar sig kopplas medlaren Angela Lans in. Hon har blivit utsedd att driva ett pilotprojekt där medling vid brott för första gången ska hållas mellan vuxna. Gärningsmannen och offret erbjuds en möjlighet att träffas igen och tala om händelsen.

Mötet bli laddat, och snart inser Angela att det är något som inte stämmer. Vad var det egentligen som hände den där natten? Mot medlingens principer börjar hon själv gräva i fallet och gör flera oväntade upptäckter som sätter våldtäkten i ett helt nytt ljus. Motvilligt tvingas hon ställa sig frågan: Vem är egentligen offer och vem är förövare?”

 

 

Leining

Jag ska inte slösa onödiga tecken här. Leining är inläsare. Leining är suverän.

 

 

En egen vinkel i urvattnad genre

Jag har lyssnat på de två första böckerna om Leona och gillade dem, främst första. Redan där fick Rogneby till en egen vinkling. I “Medlaren” gör hon det igen. Det här är tydligen baserat på ett verkligt fall, men jag har inte tagit mig tid att läsa på i ämnet. Klart är oavsett att det som byggs upp är spännande, tankeväckande och bjuder upp till diskussioner om moral. Inte för inte som Rogneby kommit att bli en av våra främsta deckarförfattare – Språket är levande och vackert, framåtrörelsen konstant. Det dröjer inte många minuter innan jag sugits in i intrigen. Karaktärerna känns trovärdiga – även om visst beteende (utan spoilers eller närmre analys) bitvis kan kännas lite ologiskt. Det är en fascinerande intrig som är smart uppbyggd. Spännande rakt igenom och med ett sånt där driv som verkligen får mig att bara “vilja lyssna några minuter till” – och även om jag lyssnar på förbaskat mycket bra böcker är det inte den känslan blir så tydlig.

Angelas privatliv berättas på ett sätt om väcker intresse och gör att man vill veta mer. Berättelsen innehåller några riktigt snygga vändningar – några av dem anar jag efter ett tag – andra inte – och det knyts ihop på ett snyggt sätt i slutändan.

Kort och gott: Det här är förbaskat bra. En av de bättre böcker jag lyssnat på under 2022. Och jag vill ha fler böcker om Angela Lans. Typ nu.

Författare Jenny Rogneby Foto: Mikael Eriksson

Medlaren kammar hem fullpott. 5 av 5 pannkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *