Recension: Mord i storm

Mord i storm, av Sofia Rutbäck Eriksson

Mord i storm är andra delen i Rutbäcks serie om Herkules Persson, pensionär på kryssning.

Om boken

“Det blåser upp till storm på havet. Kryssningsfartyget Princess Royal har lämnat Nordnorge och färdas i riktning mot London när ovädret slår till med full kraft. Samtidigt drabbas kryssningen av ett plötsligt dödsfall när en känd person med många fiender får sätta livet till, mitt i fartygets spa-anläggning. Det måste väl ändå bara vara en tragisk olycka? I sin hytt sitter den pensionerade försäkringsutredaren Herkules Persson och befarar att han snart kommer bli illamående av den höga sjön. Sannolikheten för det är betydligt högre än om han fått vara kvar hemma i lägenheten i Luleå, men istället har bonusdottern Katarina alltså tvingat iväg honom att vind för våg flyta runt på Nordsjön. Hon sa att det är bra om han får komma ut och träffa lite folk. Hon nämnde över huvud taget inte att han måste rycka in vid eventuella mordfall. Ändå dras Herkules återigen mot sin vilja in i utredningen, för en sak är säker: det är ett mord som har skett! Och det finns bara en person ombord som kan lösa det – och sedan kan han få lugn och ro igen.”

 

Granberg på stormigt hav

Fredde Granberg står åter för inläsningen och gör det, i vanlig ordning, helt suveränt. Hans trygga stämma passar perfekt till Herkules äventyr.

 

Ingen slump att man älskar Herkules

Det går ju inte att värja sig för Herkules Persson. Hans små mannerisms är så underbara. Han är egensinnad, lite tjurig men med hjärtat på rätt ställe. Men en person på fel plats, kanske? För han vill ju egentligen ha en lugn och skön kryssning. Det jag älskar mest är alla hans återkommande statistiktankar. Den pedantiske mannen med autistiska drag har fått en plats i mitt hjärta. Och kanske beror det på att jag känner igen väldigt mycket av mig själv i denna underbara människa.

Nog om Persson. Men han är ju navet i det här och som i övriga Rutbäckska böcker så är ju faktiskt intrigen rakt underordnad karaktärerna, för det är hennes fantastiska karaktärer som gör 90% av boken. Med det inte sagt att hon inte är en jäkel på att få till intrigen också, men de där gestaltningarna är så härliga att man liksom bara flyter med. Och Mord i storm är inget undantag.

Intrigen är fantasifull och rolig, människorna runt om Herkules likaså, även om ingen överskiner vår svenska Hercule Poirot. Det finns mycket att gilla med den här boken och den är faktiskt även ett snäpp skarpare än första. Kanske beror det delvis på att man nu lärt känna Herkules och vet lite vad man har att vänta. Och så får ju Katarina vara med lite över telefonlinjen, vilket är kul!

 

Mord i storm är underhållning på hög nivå. 4,5 av 5 pannkakor.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *